Agris.cz - agrární portál

Minimální cena mléka je o korunu nižší než průměrné náklady

25. 3. 1999 | ČTK

Minimální cena mléka je o korunu nižší než prumerné náklady

PRAHA 25.brezna (CTK) - Minimální cena mléka, kterou stanovila v úterý Rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) na 7,20 koruny za litr, je asi o korunu nižší, než ciní prumerné náklady na výrobu litru mléka v Ceské republice. Zpravodaji CTK to dnes rekl úradující predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský.

Cena 7,20 koruny za litr je podle jeho slov pro vetšinu producentu mléka nízká a ve svém dusledku povede zrejme k další redukci výroby. Jak uvedl, pri povinné minimální cene nebudou moci existovat takové mlékárny, které napríklad leckde nakupovaly prebytkové mléko za nižší cenu, címž prakticky podrážely ceny velkých mlékáren dodržujících minimální cenu, a vytvárely nekalou soutež na trhu.

Podle Jirovského bude v prípade zavedení povinné minimální ceny nutné, aby financní úrady kontrolovaly její dodržování a postihovaly porušování tohoto cenového predpisu, napríklad dodatkovými odvody a pokutami.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 25. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:47