Agris.cz - agrární portál

Milovníci českého piva dnes v Brně kritizovali fúzi pivovarů

25. 3. 1999 | ČTK

Milovníci ceského piva dnes v Brne kritizovali fúzi pivovaru

BRNO 25.brezna (CTK) - Více než stovka demonstrantu dnes v Brne poblíž budovy Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) protestovala proti schválené fúzi pivovaru Radegast a Plzenský Prazdroj. Úrad podle nich nezkoumal vliv tohoto opatrení na ceský trh a spotrebitele, selhal a naprosto nesplnil svou funkci.

"Máme podezrení z korupce v antimonopolním úrade," rekl dnes shromáždeným jeden z poradatelu, student VUT Michal Kristýnek. V petici proto žádají vládu o prešetrení všech okolností, za nichž ÚOHS prijal rozhodnutí o fúzi. Pro údajnou neschopnost, podjatost a tolerování protiprávního stavu by meli odstoupit predseda ÚOHS Josef Bednár a místopredseda Ludek Svoboda.

Protestující se obávají, že gigant ovládaný japonskou Nomurou s kontrolou 40 procent trhu financne zlikviduje domácí konkurenci malých pivovaru. Poté zrejme dojde k citelnému snížení poctu znacek piv na trhu, zmizí chutová rozmanitost penivého moku a v CR se s definitivní platností zacne pít unifikované pivo.

K podpore svých požadavku rozvinuli demonstranti transparenty s hesly "My chceme pivo a ne saké" nebo "Až se napijeme Radegastu spácháme harakiri". Prítomní se mohli rovnež dozvedet o nebezpecí budoucího prodeje napríklad peti znacek piva v cene 30 korun. "V republice zkrachovalo hodne pivovaru, je treba jednat," doplnil Kristýnek.

Pokojné akci, kterou ukoncila písen "Co jste hasici, co jste delali," prihlíželi strážníci mestské policie. Organizátori poté predali zástupcum ÚOHS petici s podpisy úcastníku dnešní akce na podporu ceského piva. Prislíbili, že v podpisové akci budou dále pokracovat ve spolupráci s verejností.

Jirí Macík nol


Zdroj: ČTK, 25. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:57