Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství ČR a SR budou jednat o agrárním obchodě

26. 3. 1999 | ČTK

Ministri zemedelství CR a SR budou jednat o agrárním obchode

PRAHA 26.brezna (CTK) - O vzájemném agrárním obchode budou dnes na Zámku v Židlochovicích jednat ministr zemedelství CR Jan Fencl a jeho slovenský protejšek Pavel Koncoš.

Jednání se budou týkat dovozu izoglukózy, veprového masa a piva, koordinace spolecného postupu CR a SR v jednáních s evropskou unií, WTO a tretími zememi. V programu je také otázka vytvorení spolecného zemedelského fondu a podpis dodatku ke statutu Výboru pro koordinaci hospodárské politiky v zemedelství mezi CR a SR,

Ministri by se meli rovnež vzájemne informovat o zkušenostech zemí pri jednáních s Evropskou komisí, rozhodnout o koordinaci spolecného postupu CR a SR vuci tretím zemím. Podle sdelení tiskového oddelení ceského ministerstva zemedelství podepíší ministri Dodatek ke Statutu Výboru pro koordinaci hospodárské politiky v zemedelství mezi CR a SR.

Za první dva mesíce letošního roku pokleslo kladné saldo obchodu Ceské republiky a Slovenska se zemedelskými a potravinárskými komoditami o 17,6 procenta a cinilo 789 miliónu korun. Celkový ceský agrární vývoz na Slovensko za tuto dobu cinil 1,364 miliardy korun, zatímco agrární dovoz ze Slovenska do CR mel hodnotu 575 miliónu korun.

Za celý lonský rok vykázal obrat vzájemného agrárního obchodu mezi CR a Slovenskem 16,481 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 1997 témer o 172 procent více. Z toho agrárnívývoz mel hodnotu 10,726 miliardy korun a agrární dovoz 5,765 miliardy korun.

pst mha


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:55