Agris.cz - agrární portál

ODS odmítá stanovení povinné minimální nákupní ceny za mléko

26. 3. 1999 | ČTK

PRAHA 26.brezna (CTK) - Stanovení minimální ceny za litr mléka s minimálním denním objemem dodávek 500 litru je nesystémovým a protiprávním opatrením, které významným zpusobem poškozuje zemedelské prvovýrobce, predevším menší a strední farmy soukromých zemedelcu. Pro CTK to dnes uvedl stínový ministr zemedelství ODS Miroslav Kucera.

Podle jeho slov toto opatrení nereší situaci prvovýrobcu ve špatném zpenežování mléka a je prícinou snížení nákupní ceny mléka v prumeru o 50 haléru na litr. Navíc je, jak uvedl, hrubým zásahem státu do smluvních vazeb mezi odberateli a dodavateli a likviduje prvovýrobce, kterí nedosahují denní produkci 500 litru mléka.

Podle Kucery omezuje zmínené opatrení celkový nákup jednotlivých mlékáren až na polovinu soucasného objemu. Kucera také obvinil ministra zemedelství Jana Fencla z prosazování zájmu lobbystických skupin a ze snahy o likvidaci soukromého sektoru v zemedelství, což je podle nej v rozporu se spolecnou zemedelskou politikou EU. Kucera soucasne vyzval Fencla k okamžitému odstoupení.

Stínový ministr ODS tak reagoval na zavedení povinné minimální ceny za litr mléka ve výši 7,20 Kc, kterou navrhla Rada SFTR a následne ji stanovilo 24.brezna Ministerstvo financí CR svým výmerem c.05/99 jako povinou minimální cenu.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 20:45