Agris.cz - agrární portál

Snížení nákupní ceny mléka nesníží zřejmě jeho cenu v maloobchod

26. 3. 1999 | ČTK

Snížení nákupní ceny mléka nesníží zrejme jeho cenu v maloobchode

MARIÁNSKÉ LÁZNE 26.brezna (CTK) - Minimální cena 7,20 koruny za litr surového mléka, kterou stanovilo ministerstvo financí k 1.dubnu letošního roku, nesníží pravdepodobne jeho cenu v maloobchodní síti, kde již je z pohledu výrobcu a zpracovatelu cena velmi nízká. Pro CTK to dnes rekl reditel a.s. Mlékárna Mariánské Lázne Jaromír Styblík.

Míní, že cena nejvíce postihne zemedelce, od nichž témer všichni zpracovatelé odebírali mléko nejméne o 30 haléru na litr dražší, než je nyní stanovené minimum. "Mnozí ríkají, že jim nestací ani osm korun," uvedl.

Hospodarení mlékárny se stanovená nákupní cena nedotkne, nebot dosud nakupuje od prvovýrobcu jeden litr za 7,50 koruny. Pri rocní produkci spolecnosti 8,5 miliónu litru by tak mohla spolecnost ušetrit za nákup mléka kolem 2,5 miliónu korun.

Podle Styblíka je možné, že duvodem stanovení nízké minimální ceny je nedostatek penez státu na dotace vývozu mléka a hodlá tak vytvorit vetší prostor pro zpracovatele.

Mariánskolázenská mlékárna loni za prodej mléka a vlastních výrobku utržila pres 100 miliónu korun. Celkové tržby cinily asi 180 miliónu korun pri zisku 280 tisíc korun.

Miroslav Molcík mha


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 05:55