Agris.cz - agrární portál

Stanovení výkupní ceny mléka považuje TPK Hodonín za netržní

26. 3. 1999 | ČTK

HODONÍN 26.brezna (CTK) - Za nesystémové a netržní opatrení považuje stanovení minimální výkupní ceny mléka 7,20 koruny za litr jednatel mlékárny TPK Hodonín Oldrich Obermayer. Stanovisko ministerstva financí bude mít podle neho dopady napríklad na snížení produkce.

"Stav v mlékarství, které prechází od centrálního plánování na tržní ekonomiku, je naprosto normální. Nelze vyrábet veci, které se nedají prodat. Jestliže se u nás na osobu a rok spotrebuje 190 litru mléka vcetne mlécných výrobku, nesnažme se vyrábet víc," rekl dnes Obermayer CTK.

Ministerstvem stanovená výkupní cena mléka nebude mít podle neho dopad na hospodarení hodonínské s.r.o.TPK, protože její prumerná cena za mléko je vyšší než 7,20 koruny. "Máme zájem na udržení produkce mléka v regionu i na rozvoji výroby mléka v zemedelství," zduvodnil Obermayer.

Dodal, že jestliže se ministerstvo odvažuje diktovat cenu jednou, muže k tomu pristoupit i v budoucnu a výkupní cena bude ješte vyšší. Pak by se do prodejních cen pro obchodníky promítla.

Mlékárna TPK rocne zpracuje 28 miliónu litru mléka do základního mlékárenského sortimentu, tavených sýru a prírodních sýru. Zásobuje celou CR a tavené sýry dodává také na Strední východ. Hospodarí se ziskem a vcetne TPK ve Velkém Valtínove zamestnává 350 lidí. Od letošního ledna je s.r.o.TPK Hodonín jednou z filiálek francouzské spolecnosti Bongrian Europe, jež je sedmým nejvetším potravinárským koncernem na svete.

Karla Havlíková nol


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:45