Agris.cz - agrární portál

Zamilk: Rozhodnutí o minimální nákupní ceně mléka nic nevyřeší

29. 3. 1999 | ČTK

Zamilk: Rozhodnutí o minimální nákupní cene mléka nic nevyreší

CHOCEN (okres Ústí nad Orlicí) 29.brezna (CTK) - Rozhodnutí státu o minimální nákupní cene mléka 7,2 koruny za litr je zoufalým a nic nerešícím opatrením, které je v podstate proti zájmu zemedelcu. CTK to dnes rekl reditel chocenské mlékárny Zamilk Petr Marek s tím, že prícina katastrofálního vývoje v oblasti výroby, zpracování a prodeje mléka, je v nezajištení podmínek pro export.

"Pokud stát neuvolní dotace pro vývoz približne 700 miliónu litru mléka rocne, vcetne soucasných velkých zásob másla, sušeného mléka a sýru, pak se nutne musí zahájit regulace výroby mléka," poznamenal reditel. Domnívá se pritom, že stát svým prístupem nahrává obchodníkum a obchodním retezcum, které situace využívají v požadavcích na enormní snížení prodejních cen mlécných výrobku.

Ke snižování cen mlécných výrobku na trhu pak podle Marka bude docházet do doby, než se vyrovná nabídka s poptávkou a jak uvedl, toho lze docílit bud podporou exportu nebo regulací výroby, nikoliv stanovením minimálních nákupních cen.

"Jestliže stát nemá potrebné prostredky na podporu zemedelcu, jak je bežné v ostatních zemích Evropy, tak by alespon nemel následne vstupovat do fungujících obchodních vztahu mezi výrobci a zpracovateli. Zemedelci by pak meli projevit více snahy o optimální využití dotací, které dostávají," dodal Marek.

Zamilk v roce 1998 zpracoval 14,5 miliónu litru mléka, což je o 2,4 miliónu litru více než v roce 1997. Letos vzhledem k situaci pocítá s nákupem 13,6 miliónu litru. V roce 1998 mlékárna zemedelcum za mléko platila v prumeru osm korun za litr, letos v prvním ctvrtletí 7,6 koruny za litr, nyní pristoupí na 7,2 koruny za litr mléka.

Premysl Šrámek mha


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 06:43