Agris.cz - agrární portál

MZe:Liberalizace trhu mléka by přinesla pokles jeho nákupní ceny

29. 3. 1999 | ČTK

MZe:Liberalizace trhu mléka by prinesla pokles jeho nákupní ceny.

PRAHA 29.brezna (CTK) - Úplná liberalizace tuzemského trhu s mlékem by vedla k okamžitému poklesu nákupní ceny této komodity na šest a méne korun za litr. Zároven by rychle poklesly stavy dojnic, protože taková cena není pro podnikatele rentabilní. CTK to sdelil tiskový mluvcí ministerstva zemedelství Pavel Kovár.

Dalším dusledkem takového kroku by byl podle jeho slov dramatický pokles cen na trhu hovezího masa, krmného obilí a na trzích všech dalších návazných sektoru. Soucasne by se otevrela cesta dovozu levných agrárních komodit ze zahranicí, které by se na tuzemském trhu natrvalo usadily.

Stanovení minimální nákupní ceny mléka 7,20 Kc/litr je v soucasné dobe možným optimem v rámci navrhovaných rešení problému na ceském trhu s mlékem, protože muže zajistit producentum mléka dostatecnou úroven cen a soucasne umožní zpracování co nejvetšího objemu mléka vcetne prebytku.

"Zavedení povinné minimální ceny navíc bere vítr z plachet mlékárnám, které vyhrožovaly neodebráním 500 miliónu litru mléka, a zároven dává dodavatelum jistotu zpenežení jejich produkce za primerenou cenu," uvedl Kovár s tím, že institut minimální ceny nelze zpochybnit ani po právní stránce, nebot má oporu v zákone o cenách c.526/1990 Sb..

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 14:55