Agris.cz - agrární portál

Minimální ceny mléka hospodaření mlékáren nejspíše ovlivní

29. 3. 1999 | ČTK

Minimální ceny mléka hospodarení mlékáren nejspíše ovlivní

SEDLCANY/PODEBRADY 29.brezna (CTK) - Stanovení garantované nákupní ceny syrového kravského mléka, za jehož litr zpracovatelé podle rozhodnutí ministerstva financí od 1.dubna zaplatí minimálne 7,20 Kc, nejspíše povede podle reditele a.s.Povltavské mlékárny Sedlcany Viktora Cedíka k "další cenové depresi finálních výrobku, kterou ale asi spotrebitel príliš nepocítí".

"Je predcasné hodnotit, jaký dopad na naše hospodarení to bude mít," dodal Cedík. Povltavské mlékárny platily za mléko dodavatelum vždy o trochu více než ostatní zpracovatelé a hodlají se toho držet i nadále, ujistil. Za kolik mlékárna, která letos zpracuje asi 72 miliónu litru mléka, v soucasné dobe surovinu nakupuje, reditel neprozradil.

Podle reditele Polabských mlékáren Podebrady Pavla Vybírala se každý zásah do nákupní ceny promítne do hospodarení a obchodu, protože mlécná surovina tvorí významnou cást ceny výrobku. Opatrení ministerstva financí je podle neho jednostranné, nebot urcuje pouze minimální cenu mezi dodavateli a zpracovateli. "Nám ale nikdo na trhu s mlécnými výrobky nic minimálního negarantuje," podotkl. Polabské mlékárny rocne zpracují asi 50 miliónu litru mléka.

Jaroslava Tumová nol


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 18:03