Agris.cz - agrární portál

Svaz výrobců mléka chce řešit situaci na trhu s mlékem

29. 3. 1999 | ČTK

Svaz výrobcu mléka chce rešit situaci na trhu s mlékem

PRAHA 29.brezna (CTK) - Zásadní zmena postavení odbytové centrály Mlecoop a její premena na národní odbytovou centrálu mléka je jedním z cílu, které by podle mínení Svazu výrobcu a zpracovatelu mléka pro kojeneckou a detskou výživu pomohly vyrešit kritickou situaci na trhu s touto komoditou. Uvádí se to v návrhu rešení situace na trhu s mlékem od 1.dubna 1999, kterou dnes CTK poskytl výkonný reditel svazu Ivan Pur. Poslední rozhodnutí o stanovení nákupní ceny mléka 7,20 za litr podle svazu kritickou situaci nereší.

Národní odbytová centrála mléka Mlecoop by mela nakoupit a prodat veškeré nabídnuté mléko a v oduvodnené relaci bez ohledu na dopravní umístení výrobcu a mlékáren zajistit odbyt všem zemedelcum. To by bylo možné zvládnout behem jednoho až dvou mesícu, domnívá se Svaz výrobcu a zpracovatelu mléka.

Za druhý významný cíl pokládá zajištení absolutní bezpecnosti a vcasnosti plateb pro dodavatele mléka v cyklu do patnácti dnu po skoncení mesíce, vcetne príslušných záloh. Tretím cílem by melo být zajištení toho, aby systém generoval pro Mlecoop zdroje pres miliardu korun rocne pro zajištování dalšího zpusobu dotování exportu prebytku mléka, a to ješte mimo stávající SFTR, který by mel i nadále disponovat zhruba 1,5 miliardy Kc na toto odvetví.

Svaz považuje za duležité, aby všechny mlékárny v celé CR mely stejnou úroven vstupní ceny mléka napríklad 7,80 Kc tak, aby nedocházelo k dalšímu ústupu z pozic a cenové úrovne mlécných výrobku vuci obchodním retezcum. Práve v extrémne liberálním prostredí podmínek obchodu s potravinárským zbožím a konkurencní válce obchodních retezcu vidí svaz prícinu kritické situace na trhu s mlékem. Tvrdí, že obecným prodloužením splatnosti na 90 dnu a více ze strany obchodních retezcu umožnilo v minulých letech presun skoro 25 miliard korun ze zemedelsko- potravinárského komplexu na výstavbu hypermarketu.

do nol


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 18:06