Agris.cz - agrární portál

Nespokojení zemědělci vylili 3000 litrů mléka na hnojiště

31. 3. 1999 | ČTK

Nespokojení zemedelci vylili 3000 litru mléka na hnojište

DUBICKO (okres Šumperk) 31.brezna (CTK) - Cisternu se tremi tisíci litru mléka dnes nespokojení zemedelci z Dubicka na Šumpersku vylili na hnojište, aby tak protestovali proti tomu, že mlékárny v širokém okolí od nich nechtejí mléko vykupovat. "V pondelí nám vypovedela smlouvu mlékárna Olma, které jsme mléko prodávali poté, co loni razantne snížila produkci mlékárna Heinz- PMV v Zábrehu. Ode dneška proto nevíme, komu prodáme naši denní produkci 15.000 litru mléka v hodnote 100.000 korun," rekl CTK predseda ZD Dubicko Milan Žvácek.

Za prícinu rozhodnutí rady okolních mlékáren omezit nákup mléka oznacil Žvácek kritickou situaci na tuzemském trhu, kde je nyní mléka a mlécných výrobku velký prebytek. Dalším duvodem je zavedení minimální nákupní ceny kravského mléka.

"Vláda nereší systematicky prebytky mléka na trhu. Mela by se pokusit zajistit peníze na vývoz mlécných výrobku a zamezit dotovaným dovozum mléka a mlécných výrobku ze zahranicí," uvedl Žvácek.

Vetšina zemedelcu by podle nej také privítala, kdyby vláda zavedla u mléka kvóty. Farmári potrebují vedet, kolik mléka mohou vyrobit a za jakou cenu.

Žvácek si nedokáže predstavit, že by ZD Dubicko kvuli špatnému odbytu mléka nyní vybilo své stádo 850 krav. Snížení produkce mléka se Žvácek naopak nebrání. "Musí to však být rešení, které rovnomerne postihne všechny zemedelce. Nejen ty v oblastech, kde mají mlékárny zrovna potíže," uvedl Žvácek.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:59