Agris.cz - agrární portál

Mlékárny ještě v dubnu vykoupí přebytky mléka od producentů

31. 3. 1999 | ČTK

Mlékárny ješte v dubnu vykoupí prebytky mléka od producentu

PRAHA 31.brezna (CTK) - Mlékárny ješte v dubnu zpracují prebytky mléka na tuzemském trhu a stát naopak zajistí, aby je zpracovaly beze ztrát. Po vyhodnocení v první kvetnové dekáde se zpracovatelé rozhodnou o postupu v dalším období. Po dnešním jednání s ministrem zemedelství Janem Fenclem to rekl generální reditel Jihoceských mlékáren Milan Teplý. Zpracovatelé mléka tak na mesíc pozastavili svoje úterní ultimátum.

Jihoceské mlékárny hodlaly, podobne jako ostatní velké mlékárny v CR, od 1.dubna letošního roku snížit výkup mléka asi o 30 procent. Denne by tak zustala celorepublikove nezpracována asi miliarda litru mléka. Od tohoto kroku po dnešním jednání mlékárny odstoupily.

Zásady SFTR stanovené pro regulaci trhu mléka v CR mlékárnám podle Teplého nevyhovují, nicméne po dnešní dohode je budou v dubnu respektovat. V prípade, že nebudou ani v dalším období zmeneny, budou je sice nadále respektovat, ale nebudou vykupovat prebytky mléka, a tak vytváret další ztráty.

"My jsme odpovedni za to, aby firmy, které rídíme ekonomicky prosperovaly, ale ne za to, aby behaly krávy po Šumave. To musí rešit nekdo jiný," dodal Teplý.

Podle Fencla jsou pravidla SFTR systémovým rešením, spor je pouze o to, zda zdroje v tomto systému jsou dostatecné ci nikoli. SFTR se podle Fencla zrejme bude muset zabývat problémem odbytu prebytku mlékárenských výrobku za první ctvrtletí letošního roku.

"Pokud dojdeme k záveru, že ceský spotrebitel ješte dlouho nebude zvyšovat spotrebu mléka, budeme muset modifikovat i rozmer tuzemského chovu dojnic," dodal Fencl.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:43