Agris.cz - agrární portál

Sněmovna bude jednat o povinné minimální ceně za litr mléka

31. 3. 1999 | ČTK

Snemovna bude jednat o povinné minimální cene za litr mléka

PRAHA 31.brezna (CTK) - Poslanecká snemovna dnes rozšírila program breznové schuze o rozhodnutí Rady státního fondu tržní regulace (SFTR) zavést povinnou minimální cenu za litr mléka. Nove zarazeného bodu, jehož projednání podporila drtivá cást Poslanecké snemovny, by se mel dnes v podvecer na prání poslancu zúcastnit ministr zemedelství Jan Fencl.

S návrhem projednat rozhodnutí o minimálních cenách mléka prišel lidovecký ekonomický odborník Miroslav Kalousek. Uvedl, že se jedná o neslýchané, diskriminující opatrení namírené proti stredním a drobným zemedelcum.

S ostrou kritikou stanovení garantované ceny mléka vystoupil koncem minulého týdne stínový ministr zemedelství ODS Miloslav Kucera. Podle nej jde o opatrení nesystémové a protiprávní, které významným zpusobem poškozuje zemedelské prvovýrobce, predevším menší a strední farmy soukromých zemedelcu.

Rada SFTR rozhodla o zavedení minimální plošné nákupní ceny za litr mléka 7,20 korun koncem brezna. Spolu s tím rada rozhodla pokracovat v intervencních nákupech másla a sušeného odstredeného mléka a v subvencování vývozu ostatních mlékárenských výrobku.

Cena by mela platit od 1.dubna letošního roku pro veškeré vykupované mléko daných kvalitativních parametru. Minimální denní odber mléka ciní 500 litru od jednoho odberatele, prípadne z jednoho sberného strediska.

Petr Beneš jw


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:01