Agris.cz - agrární portál

Projektu "Školní mléko" se účastní deset procent základních škol

31. 3. 1999 | ČTK

Projektu "Školní mléko" se úcastní deset procent základních škol

PRAHA 31.brezna (CTK) - V rámci projektu "Školní mléko" odebírá v soucasné dobe ctvrtlitrové krabicky mléka 410 základních škol v Ceské republice, což je zhruba deset procent z jejich celkového poctu. V dobe zahájení projektu v roce 1996 to bylo 34 základních škol. Novinárum to dnes rekl Milan Srb, zástupce obecne prospešné spolecnost Laktea, která zatím jako jediná podobný projekt v CR organizuje.

Celkem vypili žáci základních škol v rámci zmínené akce dosud asi 2,5 miliónu krabicek mléka. Deti kupují jedno balení trvanlivého ochuceného mléka za šest korun, což je méne než stojí v maloobchodní síti.

Podle Srba by plošné zavedení projektu ušetrilo prostredky na dotaci exportu mlécných prebytku. Pokud by totiž školní mléko pila alespon tretina všech žáku základních škol v CR trikrát týdne, zvýšila by se jeho rocní spotreba v CR o deset miliónu litru. To by prineslo zemedelství neco kolem 80 miliónu korun, možnost zachování stáda více než 2000 dojnic, a práci a príjmy mlékárnám, které mnohdy nevyužívají až 70 procent své soucasné kapacity.

Podle informací spolecnosti Laktea jde v zemích Evropské unie rocne na projekt školního mléka asi 46 miliónu eur, tedy asi 1,6 miliardy korun. Napríklad v Rakousku ci Finsku se podílí spotreba mléka ve školách na celkové spotrebe mléka techto zemí 12 procenty.

Oldrich Pribík jw hlš mal


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 08:22