Agris.cz - agrární portál

Názory poslanců, proč lidovci navrhli debatu o mléku, se různí

31. 3. 1999 | ČTK

Názory poslancu, proc lidovci navrhli debatu o mléku, se ruzní

PRAHA 31.brezna (CTK) - Nekterí poslanci nevylucují, že dnešní odpolední požadavek lidovcu na rozšírení snemovního jednání o rozhodnutí Rady státního fondu tržní regulace zavést povinnou minimální cenu za litr mléka mohl být pokusem o oddálení projednávání poslaneckého návrhu zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví. Lidovci, kterí patrí k jeho hlavním odpurcum, ale takové motivy svého jednání popírají.

Lidovci požadovali rozšírení programu schuze dnes krátce po 14:00, tedy bezprostredne predtím, než mela snemovna zahájit projednávání zmínené poslanecké predlohy. Poslanci se nakonec dohodli, že nejdríve projednají návrh zákona a teprve poté se budou zabývat problémem ceny mléka.

Možnost, že se lidovci pokusili svým požadavkem o oddálení projednávání poslanecké predlohy, pripustila Zuzka Rujbrová (KSCM), která patrí mezi její autory. V rozhovoru pro CTK oduvodnila svuj názor tím, že lidovci byli ochotni debatovat o problematice ceny mléka, aniž by se na to mohli ostatní poslanci pripravit a aniž by byl prítomen ministr zemedelství Jan Fencl. Na dotaz, zda mohlo jít ze strany KDU-CSL o obstrukci, poslankyne odpovedela: "Mužeme si to myslet."

Takové motivy jednání KDU-CSL ale v rozhovoru pro CTK jednoznacne poprel její poslanec Pavel Tollner. Hlavním duvodem, proc lidovci svuj požadavek vznesli, bylo podle nej to, že problém kolem cen mléka považují za mnohem duležitejší než projednávaný návrh zákona.

Poslanec Petr Kohácek (ODS) se ale domnívá, že hlavním duvodem, proc lidovci rozšírení programu schuze o zmínený bod navrhli, byla jejich snaha zviditelnit se v této veci. V rozhovoru pro CTK poukázal na to, že problém kolem cen mléka je starý minimálne týden. Kohácek si nemyslí, že by duvodem lidoveckého požadavku byla snaha oddálit projednávání návrhu zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví.

Jirí Hybš Petr Beneš mhm


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 17:03