Agris.cz - agrární portál

Fencl chce ve čtvrtek jednat s malými producenty mléka

31. 3. 1999 | ČTK

Fencl chce ve ctvrtek jednat s malými producenty mléka

PRAHA 31.brezna (CTK) - Ministr zemedelství Jan Fencl hodlá ve ctvrtek svolat predstavitele malých producentu mléka a hovorit s nimi o dopadech minimální garantované ceny mléka pro zemedelské výrobce dodávající 500 a více litru mléka denne. Pokud se producenti budou cítit tímto rozhodnutím diskriminováni, navrhne ministr, aby se minimální ceny vztahovaly i na malé a drobné podnikatele.

V praxi by to tedy znamenalo, že Státní fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) sníží na popud ministra hranici 500 litru denní produkce a odstraní tak tím urcitou diskriminaci pro malé producenty.

(pokr.) ben jw

Rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) 24.brezna rozhodla o zavedení minimální plošné nákupní ceny za litr mléka 7,20 Kc. Spolu s tím rada rozhodla pokracovat v intervencních nákupech másla a sušeného odstredeného mléka a v subvencování vývozu ostatních mlékárenských výrobku.

Minimální cena by mela platit od 1.dubna letošního roku pro veškeré vykupované mléko daných kvalitativních parametru. Minimální denní odber mléka ciní 500 litru od jednoho odberatele, prípadne z jednoho sberného strediska. S tím ovšem zcela zásadne nesouhlasí stínový ministr zemedelství ODS Miloslav Kucera. Upozornil, že svozy mléka se z duvodu nákladu na dopravu nevyplatí.

Spolecne s lidoveckými poslanci proto dnes v Poslanecké snemovne vystoupil s pomerne adresnou kritikou zavedení minimálních cen. Dolní parlamentní komora však ani jeden z návrhu, které mely vést k okamžitému zrušení minimální garantované ceny mléka, nepodporila.

Snemovna nepodporila ani lidovecké návrhy, podle kterých mela konstatovat, že zavedení minimálních cen, respektive urcení hranice produkce mléka, je krokem nemravným, diskriminacním a porušujícím principy hospodárské souteže.

"Ti, kterí nedosahují takové produkce (500 litru) jsou odsouzeni k tomu, že mléko neprodají nebo že jejich mléko bude prodáno za nižší cenu," upozornil Miroslav Kalousek (KDU-CSL). Celý problém ovšem podle nej není jen v rovine zemedelské, ale predevším v rovine politické, kdy se stanovením minimální ceny jedná o signál, že vládní politika bude vuci malým a stredním podnikatelum diskriminacní. "Je to problém nerovných podmínek pro podnikání," zduraznil Kalousek.

Petr Beneš j


Zdroj: ČTK, 31. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 19:27