Agris.cz - agrární portál

Mléko pro zemědělce představuje pravidelný přísun peněz na mzdy

1. 4. 1999 | ČTK

Mléko pro zemedelce predstavuje pravidelný prísun penez na mzdy

JIHLAVA/PRAHA 1.dubna (CTK) - Výroba mléka predstavuje pro ceské zemedelce predevším pravidelný prísun penez na mzdy a na další platby vuci státu a bankám, proto se brání jejímu omezování, uvedl dnes pro CTK reditel Agro Stonarov na Jihlavsku Antonín Lenikus. Navíc je jeho výroba propojena na krmivárskou základnu a tedy využívání pudního fondu, dodal.

Agro Stonarov, které chová 620 dojnic, nepocítá ani pri soucasné vyhrocené situaci na trhu s mlékem se snížením zástavu krav. "Denne do Jihlavské mlékárny dodáváme na 9500 litru mléka a mesícní tržby predstavují kolem 2,3 miliónu Kc," vysvetlil Lenikus. Behem trí let spolecnost do modernizace kravínu investovala na 35 miliónu Kc. Na podporu chovu krav letos pocítá s dotací 1,2 miliónu Kc, což je 0,35 Kc na litr mléka.

Nadprodukce mléka v CR loni predstavovala kolem 600 miliónu litru a letos se podle odhadu ministerstva zemedelství mírne zvýší. Zatímco nabídka mléka k dalšímu zpracování v roce 1998 byla 2,469 milirady litru, letos se pocítá se 2,533 miliardy litru. Prognózy pak pocítají i s mírným zvýšením dovozu mlécných výrobku, a to z prepoctených 106 miliónu na 120 miliónu litru mléka.

Návrh koncepce agrární politiky pro predvstupní období CR do EU pritom pocítá se stanovením celkové národní kvóty produkce mléka pro další zpracování ve výši zrhuba 3,1 mld. Litru nakoupeného mléka.

Zpracovatelé, kterým se hromadí zásoby másla a sušeného mléka, proto i podle mnohých prvovýrobcu právem požadují, aby stát zajistil peníze na vývoz jeho nadprodukce. Operují s fakty, že stát podporuje dotacními tituly zástav krav, a tím, že suma penez vynaložených na podporu vývozu mléka a mlécných výrobku je nižší, než by byly investice do sociální oblasti v prípade snížení výroby mléka.

Osm nejvetších zpracovatelu mléka se v úterý v Jihlave dohodlo, že pokud stát neprijme okamžité rešení krajní situace na trhu s mlékem, omezí od 1.dubna jeho výkup o milión litru denne. Na stredecním jednání s ministrem zemedelství Janem Fenclem se však zástupci zpracovatelu dohodli, že behem kvetna mléko vykoupí a koncem mesíce se dohodnou na dalším postupu.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 1. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 21:27