Agris.cz - agrární portál

Prazdroj vytvořil loni konsolidovaný zisk 273 miliónů korun

1. 4. 1999 | ČTK

Prazdroj vytvoril loni konsolidovaný zisk 273 miliónu korun

PRAHA 1.dubna (CTK) - Za lonský rok vytvoril Plzenský Prazdroj (PP) cistý konsolidovaný zisk, který podle mezinárodních úcetních standardu presáhl 273 miliónu korun. V roce 1997 dosáhl Prazdroj vyrovnaný konsolidovaný hospodárský výsledek. Konsolidované tržby cinily loni 7,074 miliardy korun a prodej piva vcetne licencní výroby dosáhl 5,296 miliónu hektolitru. Na dnešní tiskové konferenci to sdelil financní reditel spolecnosti Mario Junek.

Výsledky podle mezinárodních úcetních pravidel ovlivnil provozní zisk, který za lonský rok cinil 567,4 milióny korun, což v porovnání s rokem 1997 bylo o 123 miliónu korun více, upresnil Junek.

Podle ceských úcetních pravidel dosáhl cistý zisk 181,5 miliónu korun s mezirocním nárustem 115 miliónu, pricemž lonské tržby z obchodní a výrobní cinnosti zaznamenaly mezirocní pokles o 272 miliónu korun na 6,7 miliardy.

Prodej piva bez zapoctení licencní výroby cinil loni 5,061 miliónu hektolitru s mezirocním nárustem necelých šest procent, z toho export 402,4 tisíce hektolitru, který se v porovnání s rokem 1997 propadl o témer 55,5 tisíce hektolitru. Plzenský Prazdroj zvýšil svuj podíl na ceském trhu na 28,2 procenta.

Nižší export zavinily kvóty na dovoz ceského piva na Slovensko a zhroucení ruského trhu. Klasický export do východní Evropy a Ruska by mela nahradit licencní výroba piva Gambrinus. Generální reditel PP Vladimír Perina uvedl, že v letošním roce spolecnost ocekává další rozšírení licencní výroby. S licencní výrobou zatím neuvažuje v Polsku, kam putuje klasickým exportem prémiové pivo Pilsner Urguell.

K fúzi Prazdroje a Radegastu uvedl reditel spolecnosti Nomura CR Eduard Onderka, že oba pivovary mají zatím samostatnou identitu, ale obchodní politiku zacnou koordinovat managementy pivovaru spolecne. Budoucí gigant, jehož název Onderka zatím neuvedl, bude mít pravdepodobne sídlo v Praze. Spolecnost nehodlá omezovat portfolio pivních znacek a naopak hledá partnery na doplnení sortimentu o speciální pivní znacky.

"Spojené pivovary vytvorí dostatecne silnou spolecnost, která nebude potrebovat zvláštní investice a bude mít dostatecné množství financních zdroju pro expanzi na zahranicní trhy vcetne zámorí," dodal Onderka.

Plzenský Prazdroj v soucasné dobe zamestnává okolo 2,5 tisíce osob a podle Periny dosahuje po restrukturalizaci parametry srovnatelné se svetovými výrobci piva, takže nepripravuje razantní snižování poctu zamestnancu.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 1. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 00:01