Agris.cz - agrární portál

Velikonoce jsou na Moravě také svátky vína

1. 4. 1999 | ČTK

Velikonoce jsou na Morave také svátky vína

BORŠICE U BUCHLOVIC (okres Uherské Hradište) 1.dubna (CTK) - Více než osm set vzorku vín nabídnou v nedeli pri velikonocním koštu vinari v Boršicích na Uherskohradištsku. Velikonoce jsou pro ne dvojím svátkem, protože nápoj vcetne minulého rocníku dozrává již do takové kvality, že jej lze hodnotit a srovnávat, rekl dnes CTK vinar Vladimír Gottwald.

Titul Šampión udelili v tradicním predstihu degustátori ryzlinku rýnskému Vladimíra Zapletala, burgunde bílé Zdenka Buchtíka z Boršic a sauvignonu Jaroslava Cagánka z nedalekých Nedakonic. V kolekci pripravené na nedeli je také 27 vítezu kategorie odrud, v níž cenu získal i starosta sousední obce Tucapy František Hrancík. K novejším znackám patrí Moravia, Adriana, Devín, Kerner a Aurelius. Tuzemské odrudy doplní vína z Francie, USA, Španelska, Rakouska, Nemecka a Jihoafrické republiky.

"Svet má viagru, my máme víno," tvrdí v pozvánce na 38.košt porádaný v nedeli pestitelé z Bukovan na Hodonínsku, kterí pripravili 399 vzorku z Kyjovska a Bzenecka. "Starí vinari si overili, že zejména cervené víno prospívá mužství," podotkl reditel výstavy Jirí Horák.

Výstavy vín chystají o velikonocní nedeli rovnež pestitelé v Archlebove a Cejci na Hodonínsku.

Ladislav Koželuha lif kš


Zdroj: ČTK, 1. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 06:05