Agris.cz - agrární portál

USA zvítězily v banánovém sporu s EU

7. 4. 1999 | ČTK

USA zvítezily v banánovém sporu s EU

WASHINGTON 7.dubna (CTK) - Spojené státy se prohlásily za víteze v dlouhotrvajícím sporu s Evropskou unií (EU) o režim dovozu banánu s tím, že Svetová obchodní organizace (WTO) rozhodla v jejich prospech. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Rozhodnutí umožnuje USA uvalit 100procentní tarify na dovozy z EU v hodnote témer 200 miliónu USD, které platí zpetne od 3.brezna. Suma schválená arbitrážním panelem WTO je mnohem nižší než 520 miliónu USD požadovaných ze strany USA. "Jsme potešeni, že se arbitri WTO shodují s naší pozicí v tom, že banánový režim EU je v rozporu s pravidly WTO a poškozuje americké hospodárství," uvedla ve svém prohlášení vládní poverenkyne pro obchodní jednání Charlene Barshefsky.

Spor, který poškozoval velké americké prodejce ovoce vuci evropským rivalum, prispel ke zhoršení americko-evropských vztahu, které byly poznamenány i rozeprí nad hovezím masem s rustovými hormony.

USA minulý mesíc upozornily dovozce, že možná budou muset platit odvetná cla na nekteré produkty z EU, jestliže WTO rozhodne ve prospech USA. Toto rozhodnutí uvalit cla ješte pred rozhodnutím WTO zpusobilo v Bruselu nevoli.

hbm nol


Zdroj: ČTK, 7. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:17