Agris.cz - agrární portál

Drůbežárna Vejprnice produkuje vejce pro zdravější výživu

7. 4. 1999 | ČTK

Drubežárna Vejprnice produkuje vejce pro zdravejší výživu

PLZEN 7.dubna (CTK) - Drubežárna Vejprnice, nejvetší výrobce vajec v okresu Plzen-sever s rocní produkcí 20 miliónu vajec, zahajuje v techto dnech jako první v CR distribuci speciálních takzvaných zdravých vajec s ochrannou znackou Vegga. Ta jsou vzhledem k príznivému obsahu a pomeru nekterých mastných kyselin vhodná pro konzumenty s vyšším krevním tlakem a vyšším obsahem cholesterolu v krvi. Pro CTK to dnes uvedla vedoucí výroby Ludmila Štefánková.

Vejce obsahují i desetinásobný obsah vitamínu E a 20-40krát více jódu proti normálním vejcím. Na jejich vývoji se tri roky podíleli odborníci na výživu zvírat a veterinární lékari. Laboratorní testy potvrdily shodne tri nezávislé laboratore ve Švýcarsku, Itálii a laborator Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Príznivého obsahu mastných kyselin, vitamínu a prvku ve vejcích Vegga dosahuje Drubežárna Vejprnice speciální úpravou krmné dávky a životního režimu nosnic, predevším omezením stresových vlivu.

S cílem zamezit manipulaci a zámene s ostatními vejci dodává firma speciální vejce do obchodní síte v atypickém zapeceteném balení po ctyrech kusech, pricemž každé vejce je viditelne oznaceno znackou Vegga. Jejich cena je o 50 procent vyšší než u komercních vajec.

Výrobce podobného druhu vajec Omega 3 v Nemecku podporuje podle Štefánkové tamní vláda, která považuje prevenci poruch obehového ústrojí za lacinejší než lécbu. Tato vejce by mela v budoucnu pokrýt až 80 procent nemeckého trhu a jejich cena je dvojnásobná než u normálních vajec.

Drubežárna Vejprnice chová 75 tisíc nosnic, z toho od 25 tisíc nosnic hodlá na trh rocne dodat pet až šest miliónu vajec Vegga.

Pavel Kovárík dp


Zdroj: ČTK, 7. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 18:56