Agris.cz - agrární portál

Fencl dnes bude od vlády žádat garance za 890 miliónů korun

7. 4. 1999 | ČTK

Fencl dnes bude od vlády žádat garance za 890 miliónu korun

PRAHA 7.dubna (CTK) - Na stále probíhajícím dnešním jednání vlády bude ministr zemedelství CR Jan Fencl žádat poskytnutí státní záruky za odklad splátek úveru Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) ve výši 890 miliónu korun. Na dotaz CTK to ministr rekl v prubehu jednání vlády.

Podle jeho slov jde o cástku, která je potrebná na regulaci tuzemského trhu s mlékem. Vláda by mela o této záležitosti rozhodnout v prubehu dnešní noci. S tiskovou konferencí ani pressfoyer se dnes však již nepocítá.

Jak pro CTK v úterý rekl výkonný reditel SFTR Jan Höck, jde o restrukturalizaci dluhu, který vznikl v lonském roce pri regulaci trhu s potravinárskou pšenicí, kdy SFTR cerpal úver u Ceskoslovenské obchodní banky (CSOB) na intervencní nákupy potravinárské pšenice.

V dusledku zhroucení cen obilí na svetových trzích, kdy se cena potravinárské pšenice na konci lonského roku pohybovala kolem 2500 Kc/t, fond nyní potrebuje presunout cást splátek do príštího roku.

Celkový úver ciní asi 3,2 miliardy korun, které si SFTR pujcil na vykoupení zhruba 800.000 tun potravinárské pšenice v cene 4000 korun za tunu. Cást úveru již však podle Höcka SFTR splatil.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 7. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 15:12