Agris.cz - agrární portál

Německý kartelový úřad blokuje spojení Coly a Schweppes

9. 4. 1999 | ČTK

Nemecký kartelový úrad blokuje spojení Coly a Schweppes

FRANKFURT 9.dubna (CTK) - Nemecký kartelový úrad bude blokovat plánovanou fúzi amerického výrobce nealkoholických nápoju Coca Cola a spolecnosti Cadbury Schweppes v hodnote 1,85 miliardy USD. Duvodem je ochrana ostatních konkurecních spolecností, protože Cola již ovládá 50 procent nemeckého trhu s nealkoholickými nápoji. Informoval o tom dnes nemecký deník Handelsblatt.

Blokací akvizice chce kartelový úrad ochránit konkurenty, spolecnosti PepsiCo, Brau und Brunnen a Nestle. Podíl spolecnosti Schweppes na nemeckém trhu je relativne malý, ale Coke již kontroluje více než 50 procent trhu s nealkoholickými nápoji, s výjimkou minerálních vod. "Situace na trhu pro spolecnosti Pepsi, Nestle a Brau und Brunnen bude stále težší," uvádí Handelsblatt.

Nemecko bude první evropskou zemí, která vyjádrí svuj nesouhlas s obchodem. Pod znacku Schweppes patrí nápoje jako Dr Pepper, Canada Dry a Crush. Spolecnost Coca Cola prodává v Nemecku krome své znacky nápoje Sprite, Fanta, Meyyomis a Kinley.

hoa bm


Zdroj: ČTK, 9. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:50