Agris.cz - agrární portál

Nápoje v plastech sice vadí, ale jsou pohodlné

11. 11. 1999 | Mladá fronta Dnes

MF Dnes 11.11.1999

Nápoje v plastech sice vadí, ale jsou pohodlné

Brno - Plastové láhve asi nejsou ekologické, ale zato docela praktické, proto jim dáváme přednost, tvrdí zákazníci. A mnozí z nich jedním dechem dodávají: nápoje v umělohmotných lahvích jsou mnohdy to jediné, co v samoobsluze mají, takže nám vlastně ani nic jiného nezbývá.

Dana Kupková, 25 let, účetní, Brno:

Nápoje v obchodě moc často nekupuji. Pijeme doma vodu z vodovodu, je kvalitní a nemám tak důvod chodit pro vodu či minerálky do samoobsluhy. Pokud se to ale výjimečně stane, sáhnu spíše po plastové lahvi. Důvod je zřejmý - nemusím se tahat s těžkým sklem. Navíc si v obchodě většinou stejně není z čeho vybrat, řada tekutin se už dnes ve skle vůbec nevyrábí.

Radek Šmíd, 28 let, elektrikář, Ořechov:

Rozhodně nejsem nadšený tím, že plastové lahve pomalu nahrazují na trhu sklo. Cítím, že to není v pořádku. Nefunguje tu recyklace a vůbec není kam umělou hmotu vyhazovat. V Kanadě, kde částečně žiji, existují speciální obchody, kde plasty vykupují. Tady jsem zjistil, že moji rodiče i jejich sousedé na vesnici plasty pálí. Jednoduše proto, že nevědí, kam s nimi. Stejný problém je tu však i se sklem: v obchodě se nedá vrátit.

Dagmar Bučková, 45 let, ředitelka hypermarketu Tesco v Brně:

S plastovými lahvemi problém nemám. Asi jsem typický konzument, kterému vyhovuje, že nemusí chodit s prázdnými lahvemi zpátky do obchodu. Připouštím, že umělohmotný odpad se špatně likviduje, ale při nákupu se s ním mnohem lépe manipuluje. Sklo se neosvědčilo ani našemu hypermarketu - v jednu chvíli přestala řada výrobců vykupovat prázdné sklenice zpět a nám se začaly ve skladě hromadit. To se nám s plasty stát nemůže.

Jaroslav Rakušan, 72 let, důchodce, Brno:

Je to špatné, že z regálů v obchodech pomalu mizí sklo. Jednak si myslím, že umělá hmota ničí originální chuť nápojů, a taky se mi nezdá recyklace plastových lahví. O té se asi jen mluví, ale kdoví, jak to s ní ve skutečnosti je? Ač bych si v obchodě rád vybral namísto plastu sklo, bohužel to často nejde, protože minerálky v klasických skleněných lahvích najdete jen málokde.

Břetislav Rychlík, 41 let, režisér a scenárista, Brno:

Mám rád sklo, proto se mi nelíbí, že jej dnes v obchodech téměř nenajdete. Skleněná láhev mi připadá mnohem lidštější než umělohmotná. Plastů na jedno použití se tak trochu děsím. Mám dojem, že pomalu vytlačují kulturu. Předevčírem se mi dokonce stalo, že v restauraci neměli skleničku, a tak mi přinesli víno v nějakém kelímku. Nejsem však v tomto směru nijak ortodoxní. Pokud nemám jinou možnost, koupím i minerálku v plastu a nezblázním se z toho.

Věra Pavlíčková, 19 let, studentka, Tachov:

Plast je pro mě mnohem praktičtější - má větší objem, takže je v něm toho více a člověk ještě ušetří. Kromě toho nemusím umělohmotnou láhev hned vyhazovat. Mohu ji používat dál a dělat si do ní třeba vlastní nápoje. Přiznám se však, že některé výrobky mi ze skla chutnaly více. Například mléko.

Stanislav Gasnárek, 41 let, elektrikář, Vracov:

Samozřejmě mi vadí, že umělá hmota vytlačuje sklo. Plastové lahve není kam vracet. Doma se nám zbytečně hromadí a zavazejí. Přesto pití v plastech nakupujeme více než ve skle. Je to praktičtější a hlavně je v obchodě z čeho volit. Ve skle toho naopak k výběru moc není.

(paj)


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 11. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:20