Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé ve Francii upozorňují na subvence v USA

1. 12. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 1.12.1999

Pestitelé ve Francii upozornují na subvence v USA

Pestitelé pšenice a kukurice ve Francii, která je nejvetším agrárním producentem EU, rozhorcene poukazují na skryté americké subvence do zemedelství. Všeobecná asociace pestitelu pšenice (AGPB) a Všeobecná asociace pestitelu kukurice (AGPM) požadují, aby všechny zemedelské subvence byly predmetem nyní již zapocatého jednání Svetové obchodní organizace (WTO).

"Evropské zemedelství je subvencováno a melo by to tak zustat. Je to presne to samé, jako v prípade Americanu," konstatoval prezident AGPB Henri de Benoist. Podle prezidenta AGPM Christophera Terraineho sice podíl subvencí v americkém zemedelství klesá, ale i tamní farmári jsou casto subvencovaní a to podle klíce, jenž se mnohdy shoduje s prioritami konkrétní plodiny v oblasti.

"Na základe Aktu spravedlnosti jsou americtí zemedelci schopni zvýšit výnosy sójových bobu v závislosti na míre dotací. Tato plodina však predtím nebyla subvencována," konstatoval Henri de Benoist. Podle jeho slov subvence, jež se v USA schovávají pod kolonku marketingové pujcky, umožnují americkým farmárum prodávat produkci pod tržní cenou.


Zdroj: Zemědělec, 1. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:40