Agris.cz - agrární portál

Časem bude mít čistírnu i malá obec, říká Kyncl

7. 12. 1999 | Mladá fronta Dnes

MF Dnes 7.12.1999

Casem bude mít cistírnu i malá obec, ríká Kyncl

Fulnek - I když zeme zrejme v nejbližší dobe nesplní požadavky Evropské unie a každá obec s dvema tisíci obyvateli nebude mít svou cistírnu odpadních vod, mesta a obce v posledních letech rychle dohánejí v minulosti zanedbaný stav. Ješte pred sedmi lety vytékalo do potoku a rek na severní Morave a ve Slezsku více než devadesát procent odpadní vody. Nyní se tento pomer otocil. V potocích, kde ješte pred nekolika lety tekla pouze kalná voda, dnes žijí raci a pstruzi. Ekologové míní, že zlepšení kvality vody ovlivnily spolu s útlumem zemedelské výroby nejvíce práve nové a rekostruované cistírny odpadních vod. "Kdyby mi nekdo pred deseti lety rekl, že dnes bude mít tolik obcí a mest své vlastní cistírny, neveril bych mu," ríká generální reditel Severomoravských vodovodu a kanalizací Miroslav Kyncl.

* Kdy bude dostavena cistírna odpadních vod v Karviné, a které obce jsou dále na rade?

Pocítáme s tím, že už v roce dva tisíce jedna budeme všechny odpadní vody z Karviné cistit v nové cisticce. Pak už se soustredíme na cistírny pro zhruba dva až pet tisíc obyvatel. Na radu v nejbližší dobe prijdou napríklad Brušperk, Jablunkov a Petrvald. Krome výstavby nových cistíren také rozširujeme a modernizujeme stávající zarízení, napríklad v Novém Jicíne ci v Ceském Tešíne.

* Kde se výstavba nových cistíren zastaví? Evropská unie vyžaduje cistírny už i pro obce s dvema tisíci obyvatel...

Takové cistírny plánujeme stavet nekdy od roku dva tisíce šest. Casem jiste budeme stavet cistírny i v menších obcích treba jenom s tisíci obyvateli, ale tady bude nutné hledat ruzná netradicní rešení, nebot klasické cistírny jsou v takových lokalitách méne efektivní. Budoucnost obecne mají cistírny vybavené tou nejmodernejší technikou, která dokáže z odpadních vod odstranit maximum necistot.

* To, že investujete spolu s obcemi a státem stále více penez do stavby nových cistíren, se ale také projeví na vyšší cene vodného a stocného...

Jiste, jinak to nejde. Naše spolecnost ale uplatnuje princip solidarity, což znamená, že za vodu platí stejne obyvatelé obcí s cistírnami i ti, kde odpadní voda dosud cištená není. Náklady se tak rovnomerne rozdelí mezi všechny odberatele. Nebylo by spravedlivé, kdyby obyvatelé v obcích, kde ješte cistírny nemají, platili méne nebo více. Vždyt casem budou cistírny témer ve všech obcích.

JAROSLAV BADURA


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 7. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:20