Agris.cz - agrární portál

Štanglica: Situace pekáren se výrazně zhoršila

18. 9. 2000 | ČTK

Štanglica: Situace pekáren se v poslední době výrazně zhoršila

Ekonomická situace pekárenských firem se podle místopředsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumila Štanglici v posledním období výrazně zhoršila a zdražování pekárenských produktů již nelze odkládat. "Zatímco veškeré vstupy se neustále zdražují, cena pekařských výrobků za poslední tři roky klesla mnohdy až o 40 procent," doplnil. Pekaři by se proto podle něj rádi přiblížili alespoň cenám, které byly v roce 1997. "Odhaduji, že dodavatelská cena rohlíku stoupne z nynějších 75 až 80 haléřů o deset až 20 haléřů, cena chleba z dosavadních v průměru 12 korun o dvě až tři koruny," uvedl Štanglica. Současnou situaci si však svojí "podbízivou politikou" podle něho způsobili především sami pekaři. "Za účelem prodání výrobku byli často ochotni své zboží obchodníkům a hlavně obchodním řetězcům prodávat za cenu, která byla na hranici nebo dokonce pod hranicí rentability," poznamenal. "Zatímco například tuzemské ceny pohonných hmot a obilí jsou prakticky srovnatelné s cenami Evropské unie, cena pekárenských výrobků dosahuje přibližně 40 procent evropského průměru," dodal Štanglica.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 07:06