Agris.cz - agrární portál

Lux: Dotace v horských a podhorských oblastech stále nízké

27. 4. 1998 | ČTK

ÚSTÍ NAD LABEM 27.dubna (CTK) - Vývoj zemedelství v podhorských a horských oblastech jasne potvrzuje, že bez podpory státu není schopno konkurovat ostatním oblastem, rekl dnes na setkání s novinári v Ústí nad Labem ministr zemedelství Josef Lux. Rekl, že je rád, že se letos státní podpora zvýšila o 42 procent, ale presto je "relativne velmi nízká" ve srovnání s Evropskou unií.

Lux rekl, že zemedelská politika Evropské unie prechází od podpory ceny na podporu príjmu zemedelcu, tedy na dotace. Na toto rešení se podle nej má orientovat také zemedelství CR. Informoval, že letos se podarilo zemedelcum vyplatit na jare zálohy pres 2,5 miliardy korun. Jen v ústeckém okrese tato cástka presáhla ctyricet miliónu korun.

Letos poprvé také bude ocenen verejný zájem na obdelávání pudy v pásmech hygienické ochrany. Kompenzace predstavují 500 a 800 korun na hektar. Zatím se však nepodarilo uzavrít dohodu s ministerstvem životního prostredí o podobné podpore pro chránené krajinné oblasti.

O problematice pestování chmele, který je sice jednou z tradicních zemedelských plodin na severu Cech, ale v posledních letech se nedarí velké cásti zemedelcu zajištovat jeho odbyt, Lux rekl, že naši chmelari "trochu zaspali" svetový trend pokud jde o zmenu odrud a zmenu struktury výroby. Krome toho ceští chmelari podle Luxe "príliš své osudy odevzdali do rukou obchodníku", kterí, když byl obchod s chmelem lukrativní, obchodovali, a dnes, když není, veškeré bremeno prenesli na prvovýrobce.

Stát se nyní financne spolupodílí na obnove chmelnic, uvedl Lux. Poznamenal, že se vede velká diskuse o tom, co s nadbytkem chmele z minulých let. Fond tržní regulace vyjádril odhodlání se na rešení spolupodílet, ale presná pravidla pro tuto podporu ješte nebyla stanovena. O zavedení dovozní kvóty na chmel jako v prípade jablek se neuvažuje, zduraznil Lux.

Marie Zahrádková jw


Zdroj: ČTK, 27. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:29