Agris.cz - agrární portál

HN:Slovensko zřejmě omezí dovoz piva z ČR

13. 5. 1998 | ČTK

HN:Slovensko zrejme omezí dovoz piva z CR

PRAHA 13.kvetna (CTK) - Slovenská vláda projednala návrh, aby kvóta na dovoz piva z Ceské republiky byla snížena z 532 tisíc na 300 tisíc hektolitru. Informaci prinášejí dnešní Hospodárské noviny s odvoláním na slova místopredsedy slovenské vlády Sergeje Kozlíka, podle kterého je zrejmé, že padlo rozhodnutí snížit kvótu ceského piva dováženého do SR.

"V Bratislave se nyní už nejspíš jen hledají zpusoby, jak tento zámer uvést do praxe a príliš nepopudit ceskou stranu," píše deník.

Podle názoru výkonného reditele Sdružení výrobcu piva a sladu Michala Pramuka v prípade, že v Rade celní unie nedojde k dohode o snížení dovozní kvóty piva, muže tak jednostranne ucinit ministerstvo hospodárství, "protože dosavadní stav ohrožuje domácí výrobce". Pramuk HN rekl, že spoléhá na slovo ministra zemedelství SR Petra Baca, který mu snížení kvóty na 300 tisíc hektolitru piva potvrdil.

Dodržení dohod však podle listu požadují ceští pivovarníci. Predseda Ceského svazu pivovaru a sladoven Antonín Kratochvíle poukazuje na to, že o rozdíl, o který se sníží lonských 563 tisíc hl, klesne výrobní potenciál ceských pivovaru. "Nejde pouze o kvóty, ale také o to, zda je slovenská strana schopna respektovat mezinárodní dohody," rekl HN. Podle regulí Svetové obchodní organizace WTO totiž platí, že pokud se dve zeme oficiálne dohodnou na kvótách, nemohou je jednostranne upravit smerem dolu, ale lze je ze strany jednoho státu pouze zvýšit, pripomínají Hospodárské noviny.

do ko


Zdroj: ČTK, 13. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:13