Agris.cz - agrární portál

Ovocné aleje na Hané ničí přemnožené housenky

19. 5. 1998 | ČTK

Ovocné aleje na Hané nicí premnožené housenky

PREROV 19.kvetna (CTK) - Premnožené housenky bekyne zlatoritné vzaly útokem nekolik alejí hrušní, jabloní a švestek podél silnic na Prerovsku. Po nenasytných housenkách zustaly na dríve zelených stromech jen holé vetve, ožraly listy i pupeny.

Housenky každorocne napadaly aleje na jihu Prerovska, letos se však jako kobylky pustily do desítek stromu na východe okresu, v okolí Tovacova a Kojetína. "Jsme bezradní. Stromy stríkáme nekolikrát do roka, ale housenky se pokaždé pustí do alejí znovu. Letos navíc zaútocily na nové aleje," rekl dnes CTK ekonomický reditel Správy a údržby silnic v Prerove Vasilis Vlachopulos. Odhadl, že silnicáre prijdou postriky proti housenkám rocne na sto tisíc korun.

"Pustoší stromy jako žravé kobylky. Už jim nestací jen jablone a hrušne podél silnic, pustily se dokonce i do stromu u obce," rekl dnes CTK zahrádkár z Kojetína.

Chlupaté housenky motýla bekyne zlatoritné za uplynulé dva týdny zcela ponicily napríklad alej jabloní mezi Tovacovem a Dubem nad Moravou a jablone mezi Kojetínem a Polkovicemi,

Prerovští ornitologové uvedli, že ptáci silnicárum s premnoženými housenkami nepomohou. "Housenky bekyne jsou chlupaté, což vetšine ptáku vadí. Chlupatou housenku sezobne pouze kukacka," rekl dnes CTK Jaroslav Svoboda z Moravského ornitologického spolku v Prerove.

Daniela Tauberová dr


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 19:49