Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: lhůta splatnosti by měla být stanovena zákonem

9. 5. 1998 | ČTK

Hlavácek: lhuta splatnosti by mela být stanovena zákonem

ŽDÁR NAD SÁZAVOU 9.kvetna (CTK) - V uzákonení lhuty splatnosti za zemedelské a potravinárské produkty vcetne stanovení sankcí vidí prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek jedno z východisek ze vzrustající zadluženosti zemedelcu. Prohlášení bankrotu by podle nej nepomohlo, protože by následovala retezová reakce. "Každý dluží každému," konstatoval v rozhovoru pro CTK po dnešním jednání predstavenstva komory ve Ždáru nad Sázavou.

Lhuta splatnosti by se mela odvíjet od doby trvanlivosti výrobku. Ta se podle nej nyní pohybuje mezi 120-180 dny. Situace je podle nej alarmující, a den ze dne se dramatizuje. Ješte v dobe sklizne zacaly leasingové spolecnosti stahovat od podnikatelu zemedelské stroje, protože ti nemají na jejich splátky, uvedl. Kvuli špatné rentabilite zemedelského podnikání nemohou prvovýrobci splácet ani úvery. Zadluženost se prohlubuje a bankroty se nejspíše nevyhnou jak prvovýrobcum, tak potažmo zpracovatelským podnikum.

Diskuse se vede i o odkoupení nedobytných pohledávek u zpracovatelu, uvedl. Jejich výše však podle jeho informací prerustá rámec možností.

Predstavenstvo se dnes zabývalo i zprávou o stavu ceského potravinárství, jejímž predkladatelem je Potravinárské sdružení CR, diskutována byla i otázka zmeny vnitrní struktury AK, kterou by se mela zabývat v zárí poslanecká snemovna. Rozšírit by se mel pocet snemoven uvnitr komory, a to pravdepodobne na potravinárskou, lesnickou a všeobecnou. Komora nyní sdružuje 71 okresních agrárních komor a 61 spolecenstev, pripomnel Hlavácek.

Predstavenstvo diskutovalo také o dotacích a podpurných programech pro príští rok se záverem, že cást dotací v podhorských oblastech, by se mela financovat nejen z rozpoctu ministerstva zemedelství, ale i z rozpoctu ministerstva životního prostredí.

Dotace by mely predevším plynout do obnovy trvalých kultur, tedy ovocnárství, chmelarství a vinohradu, a na podporu budování odbytových center. Predstavitelé komory budou jednat i o podpore vývozu vybraných komodit na svetové trhy v míre srovnatelné se zememi EU, zejména chmele, sladovnického jecmene, cukru, drubeže, mlécných výrobku a olejnin, uzavrel Hlavácek.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 9. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 07:14