Agris.cz - agrární portál

Novák: ÚBS předpovídal nedostatek brambor, ale MZe to odmítalo

19. 5. 1998 | ČTK

Novák: ÚBS predpovídal nedostatek brambor, ale MZe to odmítalo

PRAHA 19.kvetna (CTK) - Ústrední bramborárský svaz (ÚBS) predpovídal nedostatek konzumních brambor z domácí produkce, ale ministerstvo zemedelství toto stanovisko neakceptovalo, protože nemelo dostatek informací. Na dnešní tiskové konferenci to rekl tajemník ÚBS František Novák. Podle nej byly navíc názory ÚBS oznaceny v tisku za lobistické tlaky obchodníku s touto komoditou.

Podle Nováka je potvrzením odhadu svazu rostoucí cena brambor na tuzemském trhu. "Myslím, že je velmi snadné mluvit o dostatku brambor, i když bude stát kilo brambor treba 30 korun," dodal Novák. Zároven uvedl, že MZe odmítlo odebírat od svazu výsledky svazových šetrení ohledne této komodity. Rocne by MZe stály tyto informace asi 150.000 korun.

Podle dnešního vyjádrení tiskového oddelení MZe bylo 13.kvetna letošního roku navrženo CSÚ, aby zdokonalil svuj výkaz o prodejích a zásobách brambor.

Novák soucasne vyjádril obavu, že brambory, které byly do CR dovezeny koncem letošního dubna a zacátkem kvetna a byly deklarovány jako brambory sadbové, byly z cásti prodány jako brambory konzumní. To vyvozuje z toho, že v této dobe již byly produkcní plochy brambor osázeny. Podle jeho slov bylo k 24.dubnu letošního roku do CR dovezeno 4506 tun sadbových brambor, zatímco k 15.kvetnu to bylo již témer 7176 tun.

Podle informací CTK dosáhla letos prumerná spotrebitelská cena konzumních brambor na tuzemském trhu maximální výše v 17. týdnu, kdy cinila 14,05 Kc/kg. V dalších trech týdnech tato cena klesala až na 12,42 Kc/kg ve 20.týdnu.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 22:52