Agris.cz - agrární portál

Novák: Dovozy brambor budou stále ohrožovat tuzemské pěstitele

19. 5. 1998 | ČTK

Novák: Dovozy brambor budou stále ohrožovat tuzemské pestitele

PRAHA 19.kvetna (CTK) - Dovozy brambor ze zemí EU budou i nadále ohrožovat tuzemské pestitele, protože do CR budou dováženy s celní sazbou deset procent. Na dnešní tiskové konferenci to rekl tajemník Ústredního bramborárského svazu František Novák. Podle jeho slov pro dovozy této komodity z EU neplatí nedávná informace MZe o tom, že celní sazba na všechny dovážené konzumní brambory bude po vycerpání preferencní kvóty cinit 122 procent.

Bramborárský svaz podle Nováka již tri roky usiluje o stanovení pevné kvóty v rámci dodatku k asociacní dohode s EU. MZe podle jeho slov nepokrocilo v techto jednáních ani o krok a dodatek není podepsán.

"Jakmile tedy bude prekrocena dovozní kvóta 15.000 tun se sníženou sazbou šest procent, bude se do CR dále dovážet ze zemí EU neomezené množství brambor s celní sazbou deset procent," rekl Novák a dodal, že tento závazek vyplývá ze stále platné Evropské dohody již od roku 1992. Naproti tomu ceský bramborár, jak rekl, nemá žádnou šanci dostat se s tuzemskou produkcí na trh EU.

Zmínené skutecnosti dnes také pro CTK potvrdila tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková s tím, že zcela jiste bude ješte v letošním roce podepsán dodatkový protokol k asociacní dohode, který zvýší celní sazby na dovoz brambor z EU. Clo 122 procent tedy platí pro tretí zeme po vycerpání vzájemných preferencních dovozních kvót.

Podle informací CTK bylo od pocátku letošního roku do 15.kvetna bylo do CR dovezeno celkem 12.971,3 tuny konzumních brambor, což bylo výrazne více než za stejné období loni, kdy bylo dovezeno 54,5 tuny techto brambor. Konzumní brambory jsou podle MZe na ceský trh dováženy zatím výhradne ze zemí EU.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:36