Agris.cz - agrární portál

SR: Největší nevýhody z celní unie mají slovenští pivovarníci

13. 3. 1998 | ČTK

SR: Nejvetší nevýhody z celní unie mají slovenští pivovarníci

BRATISLAVA 13.brezna (zpravodaj CTK) - Dnešní stav celní unie mezi SR a CR tak trochu pripomíná jednosmernou ulici. Záplava potravin, nealkoholických nápoju, cigaret a piva z CR je v našich obchodech neprehlédnutelná, uvádí se dnes v provládne orientovaném listu Slovenská republika.

"Zatím ješte celní unie funguje, tedy má více kladu než záporu," soudí autor. O jejích úskalích by však mohli mluvit slovenští výrobci piva a sladu. Zavedení kvóty na dovoz piva bylo namíste, protože od roku 1994 klesá na Slovensku jeho výroba, naproti tomu roste dovoz z CR, címž dochází k ohrožení domácích výrobcu.

List pripomíná, že slovenští producenti pritom navrhli snížení kvóty na dovoz piva na 200.000 hektolitru, avšak letos podobne jako vloni je možné importovat z CR 532.000 hektolitru piva.

Za arogantní pritom považuje slova z ceské strany, že by melo dojít ke zvýšení kvóty, protože Slovensko vyvezlo do CR o nekolik tisíc hektolitru piva více než v predchozím roce. Zamlcuje se však fakt, že šlo o zvýšení ze základu 31.000 hektolitru, což je jen zlomek ceského dovozu na Slovensko, upozornuje list.

Nejvýznamnejším trhem ceských pivovarníku je Slovensko a proto se snaží prosadit na našem trhu. To však nemusí být nevyhnutelne na úkor slovenských výrobcu piva, soudí komentátor. Zároven dodává, že i v celní unii je dovoleno chránit a prosazovat oprávnené zájmy.

Adrian Bobok bm


Zdroj: ČTK, 13. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:52