Agris.cz - agrární portál

EK trvá na odmítavém stanovisku k české kvótě na dovoz jablek

28. 1. 1998 | ČTK

EK trvá na odmítavém stanovisku k ceské kvóte na dovoz jablek

BRUSEL 28.ledna (zpravodaj CTK) - Evropská komise tlumocila dnes ceské delegaci v Bruselu zásadne odmítavé stanovisko k rozhodnutí vlády CR zavést kvótu na dovoz jablek ze zemí Evropské unie. Oznacila to za neoduvodnenou diskriminaci a pohrozila protiopatreními. Navrhla také pomoc pro ceské pestitele jablek, pokud se CR svého opatrení zrekne.

"Krok ceské vlády je v rozporu s procedurou asociacní dohody. Není žádný dukaz, že by dovozy Ceskou republiku poškozovaly. Opatrení neodpovídají stavu veci," rekl CTK mluvcí Evropské komise Gerry Kiely po skoncení schuze zemedelském podvýboru Rady pro pridružení EU-CR. Ceská delegace nebyla dosud k zastižení.

Komisi podle jeho slov velmi vadí, že CR postihla pouze clenské zeme unie a nikoli tretí státy. "Je to diskriminacní krok vuci EU a kontraproduktivní i z hlediska ceských ovocnáru." Upozornil, že dovozce z unie okamžite nahradí jiní, z Izraele, JAR nebo Nového Zélandu. "My na tom prodeláme a nebude z toho žádný užitek ani pro ceské výrobce."

Zduraznil, že komise si "vyhrazuje právo tomuto opatrení oponovat", a to podle príslušných ustanovení Dohody o pridružení, ale prípadne i ve Svetové obchodní organizaci.

Exekutiva EU se podle Kielyho pozastavuje nad tím, že takto postupuje "zeme, která klepe na dvere unie". Ceské argumenty obsahují "falešná obvinení", protože "problémem není náš nesubvencovaný vývoz, ale slabiny tohoto sektoru v CR, zejména kvalita, zpracování a marketing," a je to tedy "problém vnitrního ceského trhu, který nemá nic spolecného s naším vývozem."

Komise navrhla pokracovat v diskusi s ceskou stranou 16.února v Praze. Nabídla také, že je ochotna zorganizovat setkání výrobcu jablek a obchodníku z obou stran, které by umožnilo výmenu zkušeností ke zlepšení kvality a marketingu, aby ceská jablka byla prodejnejší. "Jasne jsme však rekli, že podmínkou realizace tohoto návrhu je, že ceské opatrení nevstoupí v platnost."

Ceská vláda schválila dovozní kvótu 24.000 tun cerstvých jablek rocne z EU v polovine ledna. Loni bylo do CR dovezeno z unie pres 40.000 tun jablek.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 28. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:35