Agris.cz - agrární portál

Karlovarská Becherovka bude řídit vlastní distribuci

28. 1. 1998 | ČTK

Karlovarská Becherovka bude rídit vlastní distribuci

KARLOVY VARY 28.ledna (CTK) - Akciová spolecnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) ukoncí s Plzenským Prazdrojem ke konci cervna exkluzívní smlouvu o distribuci Becherovky. Poté bude distribuci prímo rídit sama. Soucasne od firmy Alvita prevezme rízení importu a distribuce znacek Pernot Ricard. Na tiskové konferenci to dnes rekl nový generální reditel a predseda predstavenstva JBKB Alan Walden-Jones.

Hlavním duvodem zmeny je dosažení vyššího efektu marketingových a distribucních aktivit firmy.

Mimorádná valná hromada dnes zvolila nové cleny predstavenstva a dozorcí rady. Krome Walden-Jonese, který byl dríve ve vedoucí funkci Pernot Ricard, byl zvolen místopredsedou predstavenstva Václav Lupínek, jež se soucasne stal provozním reditelem JBKB. Clenem predstavenstva byl zvolen Hervé Setter, který bude vykonávat funkci financního reditele.

Predsedou dozorcí rady valná hromada zvolila Karla Schwarzenberga. Jejími cleny se stali Zdenek Bakala z Patria Finance, zástupce Pernot Ricard Europe Pierre Pringuet, Libor Svoboda z ministerstva financí, Jirí Stehlík z ministerstva zemedelství a František Jakoubek z Fondu národního majetku. JBKB budou v dozorcí rade zastupovat Ružena Cíglanská, Bohuslav Pich a Josef Coufal.

Prioritou JBKB je zvyšování exportu, který loni tvoril 13 procent objemu výroby. Vývoz má zajistit Pernot Ricard, jež má prístup k distribucním firmám ve více než 70 zemích sveta. Podle prezidenta Pernot Ricard Thierryho Jacquillata má JBKB možnost okamžite tuto sít kontaktovat a využít. (pokr.)mol tr

Spolecnost Salb, která získala za 673 miliónu korun 30 procent akcií karlovarské Becherovky a má hlasovací práva k dalším 21 procentum akcií likérky, hodlá vetšinu investicních zámeru i koupi dalšího podílu v Becherovce financovat prevážne z vlastních zdroju, rekl Bakala. Ten soucasne míní, že spolecnost Salb mela nejlepší privatizacní projekt a nebrání se žádnému prehodnocení privatizace Becherovky.

Rešení známkoprávních sporu o ochrannou známku likéru s nemeckým výrobce Becherovky spolecností Underberg bude podle Schwarzenberga dlouhé, ale JBKB ho

podle neho vyreší ve svuj prospech. Naopak Walden-Jones ve známkoprávních sporech nevidí zábrany a odmítl je blíže komentovat. Ackoli se Salb zavázala navýšit prodej Becherovky, což prímo souvisí s vyrešením sporu o ochrannou známku likérky, není podle Walden-Jonese toto rešení sporu otázkou Salbu, ale JBKB.

Podle Lupínka loni likérka vytvorila hrubý zisk pres 250 miliónu korun pri tržbách 1,75 miliardy korun. Firma vyrobila rekordních 97,083 tisíce hektolitru lihovin a prodala ješte o 400 hektolitru více. Výroba mezirocne vzrostla o 2,4 procenta a prodej o ctyri procenta. Podnikatelský plán na letošní rok odmítl Walden-Jones zverejnit.

Miroslav Molcík jik mha


Zdroj: ČTK, 28. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:14