Agris.cz - agrární portál

ZN: Mlékárenský svaz upozorňuje na kvóty, které přijdou s EU

25. 5. 1998 | ČTK

ZN: Mlékárenský svaz upozornuje na kvóty, které prijdou s EU

PRAHA 25.kvetna (CTK) - Soucasná produkce mléka 2,4 miliardy litru rocne je v naší republice pod prahovou úrovní. Píší o tom dnešní Zemské noviny (ZN) s odvoláním na slova predsedy Ceskomoravského mlékárenského svazu a generálního reditele Jihoceských mlékáren Milana Teplého.

"Pro prípad prijetí naší zeme do EU, která pak ceským zemedelcum nadiktuje maximální množství výroby mléka, by bylo treba zvýšit celkovou produkci alespon na tri miliardy litru. Pak by dosahovala rocní kvotace pro naši zemi asi 1,9 miliardy litru. Vláda by na to mela myslet již nyní a mela by podporit prvovýrobce a export výsledných produktu na východní trhy," tvrdí Teplý.

Podle jeho mínení jsou zemedelci vyšší výrobu schopni zajistit, nebot má užitkovost dojnic vzestupnou tendenci. Obdobne je tomu v kvalite, nebot dodávky do Jihoceských mlékáren jsou dnes v 85 procentech v nejvyšší tríde Q, píší ZN.

Pok


Zdroj: ČTK, 25. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:35