Agris.cz - agrární portál

V dubnu vznikne odbytové družstvo pěstitelů ovoce

26. 2. 1998 | ČTK

V dubnu vznikne odbytové družstvo pestitelu ovoce

SKALSKÝ DVUR (okres Ždár nad Sázavou) 26.února (CTK) - Necelá polovina letošní produkce jablek, tedy 60.000 tun, by mela být v hospodárském roce 1998/99 zobchodována pres odbytové družstvo ovocnáru, které by melo vzniknout v dubnu. Pro CTK to uvedl v záveru dvoudenního jednání Moravsko-slezské ovocnárské unie (MSOU) ve Skalském Dvore na Ždársku její predseda Jaromír Cepicka.

Družstvo by melo zlepšit konkurenceschopnost ceských pestitelu pri vyjednávání s obchodními retezci. Pozice ceských ovocnáru ve srovnání se západoevropskými bude však nadále nesrovnatelná po stránce legislativní a dotacní.

"Ceny jablek jsou v západoevropských zemích stanoveny na rok dopredu, velkoobchodní po mesících a cena importovaných jablek do EU je vyšší než ceny domácí produkce," upozornila tajemnice unie Jirina Homolová.

Se vstupem ceských producentu do zahranicních obchodních retezcu jsou problémy, protože ty požadují po pestitelích velké dodávky jedné odrudy po celých 12 mesícu v roce, což naši pestitelé nedokáží, konstatovala. Je to také dusledek privatizace, kdy základna pestitelu byla rozdrobena a neexistují velkokapacitní sklady, chladírny a trídírny.

Dotace ve výši 50 miliónu Kc, které by mely letos z PGRLF plynout na budování skladu, nejspíše pestitelé nevyužijí, protože nemají peníze, upozornil Cepicka. Dotace totiž poslouží pouze ke snížení úrokové sazby, pestitelé by meli ze svého proinvestovat pul miliardy korun. V zemích EU je investicní dotace pokryta z padesáti procent, konstatoval.

Ovocnári predpokládají, že po vstupu do EU se plochy intenzivních sadu v CR sníží o 20-30 procent. Produkce by se mela soustredit do nejoptimálnejších klimatických podmínek. Poukazují pritom na špatne uzavrenou asociacní dohodu, na nekompetentnost našich vyjednávacu pro vstup do EU.

V CR je zhruba 18.154 ha intenzivních ovocných sadu, z nichž nejvetší plochu 9.233 ha zaujímají jablone, 2.322 merunky, 1.882 broskvone a 1.666 višne. Z celkové produkce ovoce ve výši 171.529 tun zaujímají první místo jablka, a to s produkcí 147.850 tun. Jejich výnosy se loni pohybovaly kolem 16 tun z hektaru. Z jablek pak zaujímají nejvetší podíl odrudy Idared, Golden Delicious a MacIntosh.

Spotreba ovoce se v CR pohybuje kolem 74 kilogramu na osobu a rok, z cehož ovoce z domácí produkce tvorí vetší polovinu. Nejvíce se sní jablek, a to kolem 18 kilogramu, následují banány, pomerance a mandarinky.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 26. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:23