Agris.cz - agrární portál

Rostlinolékaři doporučují chránit brambory před plísní

2. 6. 1998 | ČTK

Rostlinolékari doporucují chránit brambory pred plísní

OPAVA 2.cervna (CTK) - Upozornení k zahájení preventivního ošetrení proti plísni bramborové vydal na prelomu kvetna a cervna pro nížinné oblasti okresu Opava, Prerov a Olomouc oblastní odbor státní rostlinolékarské správy v Opave. Jeho pracovnice Libuše Májková dnes CTK rekla, že po deštivém víkendu na nekterých lokalitách nastaly podmínky pro primární výskyt plísne.

První primární výskyt zaznamenali rostlinolékari na Opavsku asi pred deseti dny. "Momentálne nemáme hlášený plošný výskyt, ale jde o zahájení preventivní ochrany pred výskytem choroby," dodala Májková.

Rozvoj plísne bramborové podporuje pocasí se srážkami pri zvlhcení listu, které trvá déle než osm hodin, a pri teplotách nad deset stupnu Celsia. Májková upozornila, že nynejší srážky jsou lokálního charakteru, proto i postup choroby muže být ruzný.

Loni zjistili rostlinolékari na Opavsku první primární výskyt této choroby o neco pozdeji. Ta v dusledku povodní v nekterých oblastech uderila silne.

Plísen bramborová nejdríve napadá listovou plochu a v prubehu další vegetace poškozuje i hlízy.

Elena Mazurová jw


Zdroj: ČTK, 2. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:48