Agris.cz - agrární portál

EK zavedla nové certifikáty na dovoz zvířat a masa z ČR

3. 6. 1998 | ČTK

EK zavedla nové certifikáty na dovoz zvírat a masa z CR

BRUSEL 3.cervna (zpravodaj CTK) - Evropská komise rozhodla zavést s platností od puli cervna nové veterinární certifikáty na dovoz živého hovezího dobytka a prasat ze všech deseti pridružených zemí vcetne CR a také z Chorvatska. Obdobný režim platí rovnež pro cerstvé veprové a hovezí maso.

Podle zdroju EK nová procedura sjednocuje dosavadní roztríštené predpisy a dovoz usnadnuje. Odpadá také dosud aplikovaná karanténa na zvírata dovezená z EU.

Velmi podrobné certifikáty obsahují detailní identifikaci každého zvírete a výsledky provedených povinných testu. Odpovedná veterinární správa v nich prohlašuje, že vyvážená zvírata pocházejí ze stád, jež v uplynulých 24 mesících netrpela slintavkou a kulhavkou a v uplynulých 12 mesících jednou z mnoha dalších vypocítaných nemocí vcetne prasecího moru.

Potvrzuje dále, že v posledních 12 mesících nebyla zvírata proti temto nemocem ani ockována; dovoz dobytcat, jež byla kdy ockována proti slintavce a kulhavce, je zakázán.

Veterinári vyvážející zeme se podle formuláre zavazují Evropskou komisi do 24 hodin informovat, kdyby se jakákoli nakažlivá nemoc vyskytla ve stádech, z nichž pocházely vyvezené kusy, nebo kdyby tam bylo narízeno ockování.

Prílohy k rozhodnutí vypocítávají oblasti, jež jsou z vývozu do EU vylouceny - v prípade CR jsou to u prasat okresy Breclav, Kromeríž, Prostejov, Vyškov, Hodonín, Uherské Hradište, Vsetín, Prerov a Zlín, kde se naposledy v roce 1996 vyskytl prasecí mor. Komise zatím nevyslyšela ceské návrhy, aby tyto okresy byly ze zákazu vývozu vynaty.

V roce 1993, po náhodném importu slintavky a kulhavky z Madarska do Itálie, zavedla komise vuci zemím strední a východní zemi drakonický režim vcetne karantén, který s ruznými zmírneními trval dosud. Nyní se rozhodla uznávat certifikáty podepsané národními veterinárními správami, ovšem s mnoha velmi prísnými podmínkami.

Pro CR má tato zmena jen okrajový význam, protože ve vývozu masa a zvírat do EU neplní ani povolené množstevní kvóty. U veprového je to mimo jiné proto, že pro ne platí restrikce zavedená jako odveta v koncící "jablecné válce" - komise kvótu zruší od cervence. Hovezí maso CR do unie vyváží velmi málo, protože ho nemá dostatek.

Karel Barták zm


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:49