Agris.cz - agrární portál

Společnost AGPI se o dalším postupu poradí se svými právníky

3. 6. 1998 | ČTK

Spolecnost AGPI se o dalším postupu poradí se svými právníky

PÍSEK 3.cervna (CTK) - Predstavitelé akciové spolecnosti AGPI Písek, o níž chtel ministr Vladimír Mlynár informace od Bezpecnostní informacní služby, se k této záležitosti vyjádrí až po domluve s právníky. Reditel píseckého podniku Jan Cech dnes zduraznil, že firma nemá zájem pouštet se do takové kauzy, protože je pro ni prioritní záležitost veprína, který stojí na míste bývalého romského internacního tábora v Letech na Písecku.

"Bud ješte tento týden, nebo možná až v pondelí, o tom budeme hovorit s našimi právními zástupci, a pak se vyjádríme," rekl CTK Cech k dnešnímu stanovisku snemovního orgánu pro kontrolu cinnosti BIS, podle nehož Mlynár porušil zákon o zpravodajských službách.

Pripomnel, že ministr Mlynár firmu upozornil, že se bude informovat na její vlastnickou strukturu, kterou tvorí na 320 akcionáru, ale nemluvil o zpusobu, jakým tak hodlá ucinit.

O možnostech rešení situace v Letech, kde má být vybudován památník romského holocaustu, zástupci AGPI jednali s Mlynárem již trikrát. "Pri prvním setkání se nás zeptal, zda lze postavit v ceských podmínkách nový provoz stejné kapacity. Odpovedeli jsme, že pokud jsou splneny podmínky stavebního zákona, tak ano. Teprve potom se ministr dostal k dalším možnostem a pri dalších jednáních již o této nechtel hovorit," uvedl reditel AGPI.

Upresnil, že poslední jednání bylo prímo v Letech 13.kvetna. Ministr na nem predložil dve možnosti, a to vykoupení veprína, pricemž nebylo upresneno za kolik, nebo vyvlastnení. "V prípade, že zájem státu bude tak velký, že bude nutno odstranit veprín, pak požadujeme náhradu ve forme stejné výrobní kapacity. Nepotrebujeme financní prostredky, ale jako soukromá spolecnost potrebujeme efektivne produkovat," rekl Cech.

Uvedl, že AGPI považuje za nejprijatelnejší, nejlevnejší a casove nejvýhodnejší možnost odclonit památník muldami s nekolika vlnami vhodné zelene. Podle Cecha by též bylo vhodné zorganizovat širší schuzku ministru, zástupcu AGPI i dalších zainteresovaných stran, kde by se o tomto citlivém problému mohlo hovorit.

"Vyvlastnení by probíhalo na základe zákona o památkové péci, v nemž se hovorí o dalších újmách. Újmou je pro nás také ztráta trhu a zisku, tedy nejen 50 miliónu za nemovitost. Podle zákona to má platit okresní úrad a ten na to prostredky nemá," upozornil Cech.

Jakub Sekyra kš rot


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:45