Agris.cz - agrární portál

Kroměřížsko: Loňské pohledávky zemědělců činí 134 miliónů korun

3. 6. 1998 | ČTK

Kromerížsko: Lonské pohledávky zemedelcu ciní 134 miliónu korun

ZLÍN 3.cervna (CTK) - Pohledávky po lhute splatnosti 134 miliónu korun a závazky 115 miliónu mají za lonský rok zemedelští prvovýrobci na Kromerížsku. Závazky vznikly kvuli neplaticum jako druhotná platební neschopnost. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl predseda Okresní agrární komory Kromeríž Jan Hašek. Financování agrárního trhu je podle neho jedním z hlavních problému v zemedelské prvovýrobe.

Na Kromerížsku obhospodarují zemedelci 79.500 hektaru pudy, z toho 49.800 hektaru zemedelské. Krome zemedelských podniku zde hospodarí 1400 registrovaných soukromých rolníku a 122 z nich na výmere pres deset hektaru. Prumerná mzda právnické osoby podnikající v zemedelství byla loni 8764 korun, což je o 2000 korun méne než prumerný zamestnanecký plat v CR. Výplaty jsou nižší i pres výrazný nárust produktivity práce, rekl Hašek.

Soucasnou situaci zemedelských prvovýrobcu v rámci CR oznacil jako kritickou. Podílí se na ní mimo jiné nedostatecné ceny za zemedelskou produkci, kdy napríklad ceny mléka a masa nepokryjí výrobní náklady, rekl. Zatímco nárust cen zemedelských výrobku cinil loni 2,9 procenta, vstupy (krmiva, hnojiva, pohonné hmoty atd.) vzrostly o 10,7 procenta.

Jako príklad špatné cenové politiky vuci prvovýrobcum uvedl výrobní cenu mléka, jež za posledních pet let vzrostla o 29 procent, ale prodej z mlékáren mel 39procentní nárust a cena v maloobchodní síti se zvýšila o 49 procent.

Rozvoj zemedelské prvovýroby neumožnuje ani státní podpora zemedelství, rekl Hašek. I když byly letos dotace zvýšeny o 42 procent, je to málo v porovnání s jinými státy. "Nedostatecná je také ochrana vnitrního trhu CR. Naše zemedelství nicí zahlcování potravin z dovozu. Lonské saldo 16,4 miliardy korun v neprospech vývozu vuci dovozu to dokladuje," dodal Hašek.

Karla Havlíková bm


Zdroj: ČTK, 3. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:04