Agris.cz - agrární portál

Heineken chce převzít 40 procent polské produkce piva

10. 6. 1998 | ČTK

Heineken chce prevzít 40 procent polské produkce piva

VARŠAVA 10.cervna (zpravodaj CTK) - Pokud polský protimonopolní úrad nebude mít žádné námitky, pak nizozemský pivovarnický koncern Heineken prevezme do dvou mesícu témer 40 procent produkce polského piva.

Prvním krokem bylo úterní odkoupení deseti procent akcií polsko-australské spolecnosti Brewpole (výrobce piva EB)s ohlášením zámeru zvýšit podíl Heinekenu až na 30 procent. V soucasnosti nizozemský koncern vlastní 75 procent akcií pivovaru Žywiec a hlavním cílem je spojení techto dvou pivovaru v jeden celek, tzv. Nový Žywiec.

V Novém Žywieci má Heineken vlastnit 50 procent akcií plus jednu, což mu zajistí až 40procentní podíl na veškeré produkci piva v Polsku. Je to rocní produkce sedmi miliónu hektolitru piva v celkové hodnote asi jedné miliardy zlotých. Nizozemci však nemíní likvidovat znacky sloucených pivovaru (EB, Ležajsk, Warka, Žywiec).

Heineken je po americkém Anheuser Busch druhým svetovým producentem piva a pusobí v 170 zemích sveta. Nejvetší investicní aktivity posledních let rozvinul práve ve strední a východní Evrope. Kupríkladu na Slovensku vlastní 66 procent pivovaru Zlatý Bažant a 46 v nitranském Karšay, po 43 procent v madarském Amstel Sorgyar Rt a v bulharské Zagorce.

V roce 1996 prumerný Polák zkonzumoval 44 litru piva a rocní spotreba roste o deset procent.

tup ple


Zdroj: ČTK, 10. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:41