Agris.cz - agrární portál

Za uzavření dvou členů Pražských pivovarů údajně může Prazdroj

9. 6. 1998 | ČTK

Za uzavrení dvou clenu Pražských pivovaru údajne muže Prazdroj

NOŠOVICE (okres Frýdek-Místek) 9.cervna (CTK) - Kritika za nedávné uzavrení Prvního pražského meštanského pivovaru v Holešovicích a Pivovaru Vratislavice ze skupiny Pražských pivovaru by nemela být adresována vlastníkovi, ale mela by smerovat vuci Prazdroji za jeho politiku výrazných cenových slev. CTK to dnes rekl Graham Staley, generální reditel Pražských pivovaru a reditel britské spolecnosti Bass pro Ceskou republiku, která je vlastníkem 55 procent akcií Pražských pivovaru a tretinovým podílníkem v Radegastu.

"Lidé budou kritizovat Pražské pivovary za to, že ukoncily provoz dvou svých pivovaru. Budou kritizovat Radegast, pokud udelá to samé v prípade Pivovaru Sedlec, ale skutecná kritika by mela smerovat vuci Prazdroji za jeho cenovou politiku," rekl Staley.

Jak dodal, výrazné slevy, které prosazuje Plzenský Prazdroj, staví do velice obtížné situace všechny tuzemské pivovarnické spolecnosti. "Musíme jeho politiku zastavit, jinak behem letošního roku ukoncí provoz mnoho dalších pivovaru," varuje Staley, který je odpurcem fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast od pocátku jejího ohlášení.

Cenová strategie Prazdroje podle Staleyho jenom dokazuje, co se stane v prípade, že nejvetší ceský pivovar svuj dominantní vliv na trhu ješte posílí. "Pokud se ale zastaví výrazné slevy, budou chráneny znacky a pivovary," dodal.

Staley je presvedcen, že Úrad pro ochranu hospodárské souteže má velmi blízko k rozhodnutí fúzi definitivne zamítnout. "Pokud tak uciní a zablokuje fúzi s Radegastem, ocitneme se v pozici velice úcinné konkurence a likvidacní cenové politice dominantního ceského vudce mužeme zabránit," uvedl.

Pražské pivovary se loni prodejem 2,606 miliónu hektolitru piva staly druhou nejsilnejší pivovarnickou skupinou v CR. Spolecnost, která loni zaznamenala ctvrtmiliardovou ztrátu, zavrela letos v breznu holešovický pivovar. Mesíc poté prodala Svijanský pivovar, který byl soucástí Pivovaru Vratislavice, jejichž postupné uzavrení do konce zárí oznámila 25.kvetna. Výroba regionální znacky Vratislav se má poté presunout do nekterého z pražských pivovaru skupiny.

Ceský svaz pivovaru a sladoven informoval, že v uplynulých peti letech ukoncilo kvuli nedostatecné ziskovosti cinnost 13 ceských pivovaru. Akcionári Radegastu v minulých dnech kývli na zámer prodeje clenského Pivovaru Sedlec, v prípade, že se jej nepodarí revitalizovat.

Elena Mazurová mha


Zdroj: ČTK, 9. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:22