Agris.cz - agrární portál

Jihočeské pivovary začaly používat známku Budweiser Bürgerbräu

4. 6. 1998 | ČTK

Jihoceské pivovary zacaly používat známku Budweiser Bürgerbräu

CESKÉ BUDEJOVICE 4.cervna (CTK) - Ceskobudejovický pivovar Samson, který je soucástí a.s.Jihoceské pivovary, stocil v tomto týdnu pro nemeckého zákazníka první dodávku sudového a lahvového piva s oznacením Budweiser Bürgerbräu.

Generální reditel Jihoceských pivovaru Petr Fencl dnes rekl, že první kamión piva s ochrannou známkou Budweiser Bürgerbräu bude urcen pro supermarkety i gastronomická zarízení. "Zatím pujde do prodeje ve dvou spolkových zemích, z nichž jedna je na východe a druhá na západe Nemecka," uvedl Fencl.

Pro podporu prodeje tohoto piva na nemeckém trhu chtejí Jihoceské pivovary založit dcerinou spolecnost s majoritním podílem ceské strany, která by zajištovala distribuci a byla by i fakturacním místem.

Podle Fencla odpovídá pivo požadavkum nemeckého zákazníka - vyznacuje se nižší stupnovitostí a delší dobou ležení než tradicní dvanáctka ze Samsonu. "Charakteristické je pro nej vyšší nasycení kyslicníkem uhlicitým a vetší stabilita peny," vysvetlil generální reditel Jihoceských pivovaru.

Oznacení Budweiser Städtisches Bier používal pro své pivo Meštanský pivovar, predchudce dnešního Samsonu, již kolem roku 1800. Jako ochrannou známku ji zaregistroval v roce 1899, ale od roku 1945 ji Samson nemohl používat. Po privatizaci byla známka zaregistrována v Rakousku, Švýcarsku a Nemecku.

Proti její registraci v Nemecku podal n.p. Budejovický Budvar neúspešne nekolik námitek. Spolkový patentový soud v Mnichove však letos v lednu stížnost Budvaru na postup Patentového úradu zamítl a bez možnosti dalšího odvolání umožnil v Nemecku registraci známky Budweiser Bürgerbräu pro pivo vyrábené v Samsonu.

Kontakt: Jihoceské pivovary, a.s., K.Svetlé 4, Ceské Budejovice, tel. 038/7312143, fax 038/28823.

Jakub Sekyra gk mha


Zdroj: ČTK, 4. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:02