Agris.cz - agrární portál

Přátelé piva protestují proti uzavření Vratislavického pivovaru

29. 5. 1998 | ČTK

Prátelé piva protestují proti uzavrení Vratislavického pivovaru

PRAHA 29.kvetna (CTK) - Ostrý protest proti uzavrení pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou anglickou firmou Bass dnes vyslovil predseda Sdružení prátel piva Ivo Dvorák. "V pondelí jsme zavítali do Vratislavického pivovaru, který už byl obsazen cernými šerify se psy, telefony do pivovaru byly vypnuty a zamestnanci odcházeli s výpovedmi v ruce," rekl dnes Dvorák CTK.

Anglicané podle šéfa prátel piva pro jistotu zavreli i pivovarskou hospodu, "aby se tam náhodou lidi nesešli".

Vratislavický pivovar koupila podle Dvoráka anglická firma Bass spolu s Pražskými pivovary, tj.Braníkem, Holešovicemi, Smíchovem a k tomu ješte pribrala Ostravar a Svijany. Její puvodní zámer byl nepropouštet lidi a pivovary uchovat.

V tech menších, napríklad ve Svijanech, se mely varit "speciály". Nic takového se však nestalo. Pivovar Holešovice je zavren, Meštan se varí na Smíchove, Svijany jsou prodány - naštestí do ceských rukou - a Vratislavice jsou zavreny rovnež, rekl Dvorák.

Bez práce je nyní 470 lidí. Bass tvrdí, že chce zachovat znacku. "Znacku zachovají, ale nezachovají pivo. Z pražské vody nikdo vratislavické pivo neudelá, protože smíchovský pivovar bere vodu z artézských studní, vltavskou vodu a vodu z pražské vodovodní síte," zduraznil Dvorák.

Nezamestnaným nepomuže ani milión korun, které firma Bass dala podle Dvoráka Liberci na rekvalifikaci propuštených zamestnancu. Ve meste je však sedmiprocentní nezamestnanost a není tam práce ani pro kvalifikované lidi. Firma Bass by si ve Velké Británii nikdy nedovolila k zamestnancum to, co si dovolila v Ceské republice, tvrdí Dvorák..

"Pujde-li to takhle dál, pak v Ceské republice zustanou pouze piva Plzen, Budvar, Smíchov a možná Radegast. Pivo jsme si dokázali vždycky vyrobit sami a sami ho prodat, na to Anglicany nepotrebujeme," uzavrel predseda.

Václav Hrnícko mhm vb


Zdroj: ČTK, 29. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 20:55