Agris.cz - agrární portál

kutnohorský pivovar oslaví v sobotu 425 let od svého založení

22. 5. 1998 | ČTK

KUTNÁ HORA 22.kvetna (CTK) - Popíjet vehlasný Dacický ležák, jíst z bohate prostrené tabule, zazpívat si tradicní pivarské písnicky ci si zasoutežit mohou návštevníci sobotních Pivních slavností, kterými vyvrcholí oslavy 425 let Pivovaru Kutná Hora. Reditel pivovaru Zdenek Siblík dnes rekl CTK, že vedle populárního pražské skupiny Šlapeto zahraje konzumentum kvasnicového ležáku i Kmochova dechovka z Kolína nebo country skupina Brzdari.

Pocátky pivovarnictví jsou v Kutné Hore úzce spjaty s težbou stríbra. Predevším pro horníky se pivo stalo nenahraditelným, a bylo tak prícinou vzniku rady "domu várecných". Nejvýznamnejším z nich se stal pivovar u gotické tvrze Lorec, známý od roku 1573.

Loreckou tvrz získal v roce 1559 jeden z kutnohorských dulních zbohatlíku Ondrej Dacický z Heslova. Po jeho smrti získal Lorec jeho syn Václav, který však také brzy zemrel. Mladší Ondrejuv syn, známý kronikár Mikuláš, prodal jménem Václavových detí tvrz s pivovarem a sladovnou s chmelnicí Katerine Smirické.

V roce 1589 Lorec s veškerým príslušenstvím koupilo mesto Kutná Hora a v jeho vlastnictví zustal dalších 360 let. V roce 1949 byl pivovar mestské obci odnat, stal se soucástí komunálních služeb a v roce 1953 byl znárodnen. Od roku 1992 vlastní vetšinu budov opet mesto, zarízení je majetkem Pivovaru Bohemia.

Od letošního dubna zdobí pivní lahve nové etikety pripomínající proslulé pražské groše, které se v Kutné Hore razily od roku 1300. "A tak se v roce oslav 425.výrocí založení pivovaru symbolicky vracíme do doby, kdy mesto Kutná Hora bylo na vrcholu své slávy; do doby, kdy se rodila staletá tradice pivovarnictví v Kutné Hore," dodal Siblík.

Jaroslava Tumová vb


Zdroj: ČTK, 22. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:12