Agris.cz - agrární portál

Slovensko zastavilo dovoz jogurtů Danone z České republiky

21. 5. 1998 | ČTK

Slovensko zastavilo dovoz jogurtu Danone z Ceské republiky

BRATISLAVA 21.kvetna (zpravodajka CTK) - Slovensko zastavilo na svuj trh dovoz jogurtu Danone vyrábených v Ceské republice. Jak dnes pro CTK uvedla mluvcí slovenského ministerstva zemedelství Anna Majkútová, stalo se tak proto, že slovenští inspektori objevili v síti tri necertifikované výrobky této firmy. Krome toho se urcitá zjištení objevila i v kvalitativních analýzách výrobku Danone, dodala Majkútová.

Jogurty Danone chybí na pultech slovenských prodejen už zhruba 14 dnu. Zástupci firmy Danone jednali se zástupci ministerstva už nekolikrát, dnes se státním tajemníkem Mariánem Lipkou. Majkútová však nedovedla ríci s jakým výsledkem.

Údajne chybí certifikáty na nový výrobek Vitalineu, který se letos objevil na trhu a okamžite si získal velkou oblibu zákazníku. Zrejme i proto, že zatímco ceny slovenských mlécných výrobku se na zacátku roku zvyšovaly, ceny Danone klesly a dokonce se dostaly níže než výrobky slovenské.

Jako príklad Majkútová uvedla, že nekteré firmy si dají zacertifikovat jen jeden výrobek a pak si myslí, že mohou dovážet tentýž výrobek v jiném obalu. Odmítla však myšlenku, že by se proces certifikace urcitých výrobku zámerne pozdržoval a prodlužoval. Podle ní pri certifikaci jsou stanoveny urcité termíny, do kdy se certifikát musí vydat.

Zastavení dovozu výrobku Danone potvrdili dnes CTK i v sídle zastoupení firmy v Bratislave, avšak zatím se k problému nechteli vyjadrovat, s oduvodnením, že pockají, jak dopadnou jednání se slovenskou stranou.

Marta Ružicková ple


Zdroj: ČTK, 21. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:03