Agris.cz - agrární portál

Desetiletá Taťána Kuchařová z Opočna se stala Miss mléko 1998

19. 5. 1998 | ČTK

Desetiletá Tatána Kucharová z Opocna se stala Miss mléko 1998

PRAHA 19.kvetna (CTK) - Desetiletá Tatána Kucharová z Opocna byla dnes po napínavém i zábavném zápolení 12 finalistek zvolena letošní Miss mléko. Titul získala za dohledu herce Martina Dejdara, moderátora Petra Musila a lonské Miss CR Terezie Dobrovolné, kterí letošní tretí rocník této souteže konané tradicne v rámci Mezinárodního dne mléka moderovali. Výtežek z podvecera, který se uskutecnil v pražském paláci Adria, posílí konto SOS vesnicek.

Vítezka se priznala, že hraje na klavír, tancuje a ráda plave. Urcite ji proto potešil nafukovací clun, který dostala jako jednu z cen spolu s dárkovým balíckem a zájezdem do Tunisu pro dve osoby.

Predloni se firme Tetra Pak, výrobci obalu na mléko a tekuté potraviny, prihlásilo 200 malých krasavic. Loni už jich bylo na 500. Letos museli organizátori podle dopisu a fotografií už 700 školacek z celé republiky ve veku od osmi do deseti let nejprve vybrat 32 semifinalistek. Ty úspešnejší pak postoupily dál.

Dejdar osobne mléko rád nemá, ale vzhledem k ocekávanému prírustku v rodine si na brzkou prítomnost tohoto nápoje v domácnosti bude muset zvyknout. Vždyt obliba tohoto nápoje v Ceské republice, který má zásadní význam pro zdravý rust a rozvoj detského organismu, je vinou slazených limonád stále nižší.

Statistiky hovorí o tom, že oproti 270 kilogramum v roce 1989 poklesla vloni spotreba mlécných výrobku na pouhých 200 kilogramu. Zaostáváme tak za zememi Evropské unie, kde prumerná spotreba ciní kolem 250 kilogramum na osobu. Také pruzkum v deseti vybraných základních školách prinesl varující výsledky. Ctvrtina rodicu totiž priznala, že jejich deti mléko nepijí vubec.

Mezinárodní den mléka vyhlašuje každorocne Mezinárodní mlékarská federace se sídlem v Bruselu. Sdružuje zeme, které produkují 85 procent z celosvetové produkce mléka. CR se stala jejím clenem už v roce 1923.

Jirí Borovicka mhm


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 04:23