Agris.cz - agrární portál

Profesní svaz pivovarů odmítá snížení dovozní kvóty na Slovensko

19. 5. 1998 | ČTK

Profesní svaz pivovaru odmítá snížení dovozní kvóty na Slovensko

BRNO 19.kvetna (CTK) - Uvažované snížení dovozní kvóty piva na Slovensko z 532.000 na 300.000 hektolitru dnes odmítl Ceský svaz pivovaru a sladoven (CSPS). Slovenská strana argumentuje nízkou výrobou domácích pivovaru a situací se má zabývat Rada celní unie. "Snížení kvót odporuje trendu evropského obchodu," rekl na veletrhu Pivex v Brne predseda CSPS Jan Veselý.

Ceské pivovary rovnež žádají, aby se licencní výroba piva na Slovensku do zmínené kvóty nezapocítávala. Veselý poznamenal, že kvóta se týká pouze piva fyzicky prevezeného pres hranice, což pri breznovém jednání v Brne uznal i státní tajemník slovenského Ministerstva zemedelství.

CSPS nesouhlasí i s návrhem rozdelit danou kvótu mezi ceské pivovary centrálním zásahem. "Byli jsme tam pred deseti lety a nechceme nikdy více," uvedl Veselý. Sražení dovozní kvóty do SR pak považuje za porušení ducha celní unie.

"Pokud bude stanovena nižší kvóta dovozu, znamenalo by to jeho praktické zastavení," dodal.

Místopredseda CSPS a generální reditel Pivovaru Starobrno František Krakeš poznamenal, že celní unie má smysl a tuzemské pivovary se chtejí dohodnout. "Je rada duvodu, aby (celní unie) nebyla pohrbena," upozornil. Zmínil napríklad bezcelní dovoz sladu, který pri nynejší nižší kvalite domácí výroby využívá rada firem.

Ceské pivovary vyrobily loni 18,649 miliónu hektolitru s mezirocním nárustem 2,2 procenta. Export cinil 1,954 miliónu hektolitru, nejvíce do Nemecka. V CR pusobilo loni 63 pivovaru s prumerným výstavem 296.000 hektolitru rocne. Podle údaju CSPS zaniklo za poslední dva roky 13 spolecností a stejný pocet nyní varí pivo pouze nepravidelne.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:01